Буряк кормовий жовтий опис
Опис та характеристика рослини буряк кормовий
Буряк кормовий (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris var. crassa) належить до роду одно-, дво- та багаторічних трав’янистих рослин родини Амара́нтові, щирицеві (Amaranthaceae). Дворічна рослина, у перший рік свого життя рослина формує коренеплід, в середньому вагою від 1,5 до 2,6 кг, та рясні кореневі розетки листя. У другий рік рослина дає високорослі квітконосні пагони, за допомогою яких відбувається розмноження цієї культури.
Коренеплід кормового буряка за своїм хімічним складом близький до інших видів буряків і містить клітковину, пектин, харчові волокна, вуглеводи, мінеральні солі та білок, які дозволяють зберігати здоров’я та хорошу продуктивність свійських тварин. Його відмінною особливістю є високий вміст харчових волокон, клітковини та рослинного білка, особливо важливих елементів у раціоні худоби.
Кормові буряки — досить високоврожайна культура: 800–1000 центнерів з гектара.
Кормові буряки виведено з дикоростучих форм, взятих з побережжя Середземного моря. До початку н.е. з’явилися культурні коренеплідні форми буряка звичайного (у 10-11вв. вони були відомі в Київській Русі), у 16-17вв. – столові і кормові форми, у 18 столітті з гібридних форм кормового буряка був відібраний цукровий буряк (у 1747 році німецький вчений-хімік Андреас Зиґмунд Маргграф у своїй лабораторії виділив з білого силезського кормового буряка кристалики цукру, аналогічні очеретяному, про що і доповів на засіданні Прусскої академії наук). З кінця 19 століття й у 20 столітті культура поширилося на всі континенти.
Буряк кормовий — незамінний продукт на фермерських господарствах та у дворах, де тримають худобу. Його використовують як соковитий корм для свиней, кролів, рогатої худоби. Буряк є відмінним засобом підвищення молочних надоїв у кіз, корів, при цьому не завдає жодної шкоди здоров’ю. Взимку коренеплоди буряка практично повністю заповнюють потреби тварин у вітамінах та мікроелементах, коли їх раціон складається в основному з сухих і консервованих кормів. Влітку в їжу йде і бадилля, і коренеплоди.
Буряк кормовий може їсти і людина, особливо, коли рослина молода. В їжу придатні як листя так і коріння. Листя можуть бути злегка оброблені парою для салатів. Коріння варять як картоплю для приготування пюре, існують навіть рецепти для приготування пива.
Буряк кормовий містить великий комплекс біологічно активних речовин, його рекомендують вживати при авітамінозах, недокрів’ї, підвищеному тиску, атеросклерозі, простудних захворюваннях, покращує обмін речовин, стимулює роботу кишечника.
Кормові буряки – це дворічна культура. В перший рік утворюється масивний коренеплід, а на другий рік – квітконосні пагони, плоди і насіння.
Кормовий буряк цвіте на другий рік вирощування.
Буряк кормовий розмножується насінням.
Насіння кормових буряків починає проростати при температурі +5°C, але сходи при цьому з’являються на 20-й день. При температурі +10°C сходи з’являються на 10-12-й день. Сходи кормових буряків переносять заморозки від 3 до 4°C.
Буряк кормовий вирощується в багатьох європейських країнах, в Америці (США, Канада, Бразилія та ін.), в Австралії, Новій Зеландії, Алжирі, Тунісі та ін.
Рослина волого- і світлолюбна, досить холодо- і засухостійка. Культуру вирощують на всіх континентах, в Україні – у всіх землеробських районах, окрім Криму. Оптимальна температура для росту коренеплодів +16..+22°С. Пристосована до підвищенної засоленості ґрунтів, але вони повинні бути нейтральними і удобреними.
Вегетаційний період у залежності від сорту 60-120 днів. Кожна насінина більшості сортів дає початок декільком проросткам, тому культура вимагає своєчасного проріджування. Існує і сорт одноростковою буряка (Однопаростковий).
Будова рослини
Листок буряка складається з черешка і пластинки. Листкова пластинка суцільна, у перших пар листків овальна, гладенька. У старіших листків черешок видовжений, пластинка серцеподібна, близька до трикутної, з гладенькою, брижуватою або гофрованою поверхнею і хвилястими краями. Колір їх від ясно- до темно-зеленого, форма розетки залежно від сорту може бути розлогою або піднятою. Біля основи листкових черешків на головці коренеплоду розміщуються репродуктивні бруньки, з яких на другий рік життя виростають квітконосні пагони.
Коренева система буряків стрижнева, проникає у грунт на глибину 1,5—2 м. Вона складається з головного кореня — коренеплоду і великої кількості бічних корінців, які виход
ять з двох протилежних боків кожного кореня. Коренеплід умовно поділяють на три частини: головку, шийку і власне корінь, або кореневе тіло. Ці частини мають неоднакове походження і господарську цінність. Головка (верхня частина) коренеплоду являє собою вкорочене стебло й утворюється з надсім’ядоль-ного коліна (епікотилю). На ній розміщуються бруньки і листки. Бічні корені не утворюються. Вона повністю розміщується над поверхнею грунту. На головку припадає 10—15% довжини кореня. Це найбільш здерев’ яніла частина коренеплоду, в якій міститься менша кількість цукру, ніж у інших частинах. У центрі головки міститься конус наростання, де утворюються молоді листки. Шийка розміщена між головкою і власне коренеплодом. На ній не ростуть ні листки, ні бічні корінці. Шийка — це коротка частина коренеплоду, у кормових вона досягає 5—10 см. Шийка утворюється завдяки розростанню підсім’ядольного коліна (гепікотилю) зародка. Більша частина її розміщується над поверхнею ґрунту. За вмістом поживних речовин шийка — повноцінна частина як для технічних, так і кормових цілей. Кореневе тіло (власне корінь) утворюється внаслідок розростання зародкового корінця. Це нижня, конічної форми частина коренеплоду, яка становить 65—70% довжини всього коренеплоду. Ця частина коренеплоду розвивається повністю в ґрунті і для неї характерна наявність бічних корінців. Бічні корінці у буряків розміщуються на двох протилежних боках кореня. Більш короткі ряди бічних корінців у кормових буряків з коротким кореневим тілом. Ряди бічних корінців знаходяться в одній площині з сім’ядольними листочками. У фазі двох пар справжніх листків вони досягають 8-10см. У дорослих рослин ці корені розростаються в боки на відстань 100-120см. Форма коренеплодів різноманітна: конічна, циліндрична, овальна та куляста.
Буряк кормовий — вирощування та догляд
Буряк кормовий — тонкощі вирощування та вірний догляд
Буряк кормовий — незамінний продукт на фермерських господарствах та у дворах, де тримають худобу. Його використовують як соковитий корм для свиней, кролів, рогатої худоби.
Буряк є відмінним засобом підвищення молочних надоїв у кіз, корів, при цьому не завдає жодної шкоди здоров’ю. Взимку коренеплоди буряка практично повністю заповнюють потреби тварин у вітамінах та мікроелементах, коли їх раціон складається в основному з сухих і консервованих кормів. Влітку в їжу йде і бадилля, і коренеплоди.
Буряк кормовий — особливості культури
Буряк кормовий цінується наявністю великої кількості мінеральних і пектинових речовин, легкозасвоюваних вуглеводів і вітамінів. Навіть у листі міститься більше протеїнів, ніж у злаках — 15-16%. Ця рослина — дворічник: у перший рік вона утворює великий коренеплід з шапкою пишних зелених листків, а в другій — дає високе цвітіння з насінням. В цілому, агротехніка цієї культури схожа з вирощуванням цукрових буряків.
Коренеплоди відрізняються великою різноманітністю забарвлень і форм, а також ступенем заглиблення в ґрунті. Традиційно переважають сорти з червоним, білим, жовтим і помаранчевим забарвленням плоду.
За формою розрізняють сорти з мішковидним, циліндровим і конусовидним подовженим коренем, причому останні займають перше місце за цукристості. Крім того, сорти з неглибоким зануренням в ґрунт, коли половина або більша частина коренеплоду знаходяться на поверхні, є більш засухостійкими. Найбільш популярні сорти -Центаур Полі, Еккендорфська жовта, Оберндорфска червона.
Готуємо ґрунт для вирощування кормового буряку
Вирощування кормових буряків на глинистих, заболочених і піщаних ґрунтах не принесе очікуваних результатів. Непридатні також для росту коренеплодів кам’янисті ґрунти. Найбільш придатною для буряка вважається земля з нейтральною і слабокислою реакцією (до 7,5 pH), при цьому цілком прийнятні слабосолонцеві ґрунти. Як показала практика, кращі попередники кормової культури — пшениця, жито, кукурудза, горох і овочі.
Отримувати хороші врожаї кормових буряків — до 1000 центнерів з 1 га — можливо тільки на багатих чорноземах, а також заплавних ділянках. Культура дуже вимоглива до родючості, тому потрібно попереднє поліпшення ґрунту.
Тільки своєчасна підготовка ґрунту забезпечить появу гарних сходів.
Зарослу бур’янами ділянку потрібно очистити і звільнити для подальшої передпосівної обробки. При засміченості злаковими бур’янами і дводольними однолітниками (щириця, куряче просо, лобода), їх позбуваються методом прополки після збирання попередників. Через 14 днів сходи, які з’явилися знову знищують. Звільнити ділянку від багаторічників (осоту, пирію) допоможе осінняобробка гербіцидами суцільної дії (Ураган, Раундап, Буран).
Восени під перекопування на 1 га землі вносять визріле органічне добриво або компост — 35 т, деревну золу — 5 ц.
Площі перед посадкою розорюють з внесенням нітроамофоски з розрахунком 15 г / погонний метр. В ідеалі, ґрунт має бути мілкокомковатий, пухкий і злегка вологий.
Рекомендуємо переглянути відео: Як зробити з непотрібних і гнилих фруктів і овочів добриво
Догляд за кормовим буряком
Перші півтора місяці після сходів кормовий буряк розвивається досить повільно. У цей період дуже важлива процедура проріджування, яку проводять після відростання пари справжніх листків. На погонний метр залишають не більше 4-5 паростків, витримуючи між ними 25 см. Одночасно з поливом можна відразу ж підгодувати паростки аміачною селітрою (12 г / метр пог.) Через два тижні проводять другу підгодівлю мінеральним добривом.
Кормовий буряк досить вологолюбна рослина протягом всієї вегетації. Поливи прямо пропорційно впливають на величину несформованого коренеплоду і сприяють високим врожаям. Однак за місяць до збиральних робіт потреба у воді різко зменшується, так як рослини починають накопичувати сухі речовини. Крім того, кормові коренеплоди дуже страждають від бур’янів і при сильній засміченості можуть не добрати близько 80% врожаю. Регулярна прополка міжрядь стане запорукою успішного обробітку буряків.
Догляд за буряком відео
Збір урожаю буряку кормового
Вже у вересні кормовий буряк перестає утворювати нові листя, а старі починають потроху жовтіти і відмирати. Коренеплоди теж не ростуть, тому зайва волога може просто погіршити їх смакові якості і лежкість. Прибирати кормові буряки рекомендується до перших морозів, приблизно, з першої декади жовтня. Невелике зниження температури до -2 ⁰С рослини зможуть витримати, але пам’ятайте, що підморожені коренеплоди не будуть довго зберігатися.
Збирають урожай, злегка підкопуючи плоди вилами або лопатою. Для тривалого зберігання кормовий овоч ретельно очищають від гички, налиплої від землі. Пошкоджені під час прибирання коренеплоди згодовують худобі першими.
Зберігають буряк в льохах, підвалах або земляних ямах, в яких намагаються підтримувати температуру від 3 до 5 ⁰С. Взимку ця унікальна культура буде радувати домашніх тварин, і нагадувати їм про літню соковиту зелень.
На цьому все, наша стаття «Буряк кормовий — тонкощі вирощування та вірний догляд» підійшла до кінця, бажаємо вам успіху у вирощуванні. Рекомендуємо переглянути рубрику нашого сайту город де Ви зможете прочитати багато цікавих статей про вирощування і догляд за Вашим городом. Гарних вам врожаїв, дорогі наші читачі!