Де більше білка в жовтку чи в білку
Де більше білків: у жовтку або в білці
Куряче яйце є справжньою коморою, в якій зберігаються вітаміни, збалансовані жири, мікро- і макроелементи, лецитин, лізоцим, холін і арахідонова кислота. Однак найбільшою цінністю яйця вважаються білки з добірним амінокислотним складом, які присутні як у жовтку, так і в білці – тільки в різних пропорціях.
Зміст матеріалу
Вміст білка
У 100 г яєчного білка знаходиться 11,1 г білків, тоді як в 100 г жовтка їх вміст перевищує 16 г. Таким чином, яєчний жовток більш насичений повноцінними білками, що дозволяє на 7% задовольнити добову потребу організму в білці. Завдяки термічній обробці яйце засвоюється краще, ніж у сирому вигляді – варений яєчний білок не залишає шлаків у кишечнику і засвоюється майже на 98%. При цьому сирий білок більш ефективно знижує кислотність шлункового соку, але засвоювання його проходить набагато важче. Для легкого засвоювання білка, яйця рекомендується варити всмятку або збивати/розтирати з цукром.
Середнє куряче яйце містить 6 г високоякісного протеїну у вигляді тваринного білка, що знаходиться і в білковому, і жовтковому шарі. Щоб отримати його максимальну кількість, не варто економити на розмірі і сорті придбаних яєць – а при можливості бажано ще й звертати увагу на породу і вік курки-несушки. Для покриття разової порції білка потрібно з ‘їсти приблизно 10 варених яєчних білків або 2-3 жовтків, які нічим не приправлені. Це дозволить забезпечити м ‘язові тканини організму необхідною кількістю будівельного матеріалу.
Рецепти білкових коктейлів
Щоб не вживати курячі яйця без нічого, можна готувати смачні і корисні коктейлі, які будуть покривати потребу організму в білці. Так, для приготування одного з таких протеїнових коктейлів потрібно змішати в блендері 5 яєчних білків, 1 чайну ложку меду, 250 г молока і три очищених волоських горіха. Досвідчені спортсмени рекомендують використовувати для приготування білкових коктейлів не курячі, а перепелині яйця, в яких немає сальмонели. Коктейль збивають до отримання однорідної структури і п ‘ють охолодженим. Також можна використовувати ціле яйце – з білком і жовтком. Щоб приготувати білковий молочний коктейль, потрібно взяти 500 г знежиреного охолодженого молока, кілька бананів, 2 сирих білки і 1 чайну ложку тростинного цукру або меду. Всі інгредієнти збиваються в міксері, після чого коктейль можна вживати замість сніданку. Для приготування живильної білкової суміші, потрібно дрібно порізати 2 банани, додати до них 3 знежирені йогурти, половину банки згущеного молока і 2 сирих білки курячих або перепелиних яєць. Всі компоненти ретельно перемішуються і ставляться в холодильник, після чого суміш вживають по 150-200 г через 30 хвилин після їжі.
Який білок містять яйця?
Більшість людей знають, що яйця дуже корисні і є чудовим джерелом високоякісного білка. Отримання достатньої кількості білка дуже важливо для побудови кісток і м’язів, а також для підтримки хорошого загального здоров’я. Але який тип містить ця їжа?
Не всі дивляться на тип білків, вуглеводів або жирів, які вони споживають під час кожного прийому їжі. Однак це може бути цікаво для створення стратегічних планів харчування. У випадку з яйцем ми проаналізуємо кількість і типи білків і жовтків.
Скільки білка містить яйце?
Середнє яйце містить близько 6-7 грамів білка. Однак вміст цього макроелемента залежить від розміру яйця. Отже, приблизно це сума, яку вносять різні розміри:
- Маленький (38 грам): 4,9 грам білка
- Середній (44 грами): 5,7 грама білка
- Великий (50 грам): 6,5 грам білка
- Дуже великий (56 грамів): 7,3 грама білка
- Гігант (63 грами): 8,2 грама білка
Щоб пояснити ці цифри, типовому сидячому чоловікові потрібно близько 56 грамів білка на день, тоді як сидячій жінці потрібно близько 46 грамів. У випадку спортсменів кількість повинна бути більшою, щоб задовольнити фізичні потреби м’язів.
Вміст жовтка і білка
Тепер давайте подивимося на вміст білка в різних частинах яйця. Люди часто думають, що білок міститься лише в яєчному білку, оскільки він складається лише з білка. Відомо, що в яєчних жовтках знаходяться майже всі поживні речовини та жири.
Однак, на додаток до цих поживних речовин, жовток також містить приблизно половину вмісту білка в яйці. У великому яйці, яке містить близько 7 грамів білка, 3 грами вийде з жовтка і 4 грами з білка. Отже, вживання цілого яйця, а не лише білка, — це спосіб отримати найбільше білка та поживних речовин. p>
Типи білків
Яєчні білки, які розподіляються як в жовтку, так і в білку (альбумін), є повноцінні поживно білки Вони містять усі незамінні амінокислоти. Яєчний білок має «хімічну оцінку» (рівень незамінних амінокислот у білковій їжі, поділений на рівень, виявлений в «ідеальній» білковій їжі) 100, «біологічну цінність» (показник ефективності дієтичного білка яєчного білка). перетворюється на білок організму) 94, і найвищий «коефіцієнт білкової ефективності» з усіх дієтичних білків.
Основні білки, що містяться в яєчному жовтку, включають ліпопротеїн низька щільність (ЛПНЩ), що становить 65%, ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). фосвітина і livetina. Ці білки існують в однорідно емульгованій рідині. Яєчний білок складається приблизно з 40 різних типів білка. The яєчний білок є основним білком (54%) разом з овотрансферин (12%) (це тип білка, основною характеристикою якого є те, що він зв’язується із залізом, надаючи антимікробні властивості) і овомукоїд (одинадцять %). Іншими цікавими білками є флавопротеїн, який зв’язує рибофлавін; авідин, який може зв’язуватися з біотином і інактивувати його; і лізоцим, який має літичну дію проти бактерій. Овомуцин, інший тип глікопротеїну, також присутній, який становить менше 11% білка яєчного білка і відповідає за драглисту структуру.
Яєчний білок містить значну кількість незамінних і незамінних амінокислот. Хоча велике яйце забезпечує лише 3% енергії дієти 2000 ккал, воно забезпечує 11% потреби в білку. Незамінні амінокислоти в яйці складають від 12% до 31% рекомендованої добової норми.
Чи впливає приготування їжі на якість білка?
Високоякісний білок, який міститься в яйцях, містить усі дев’ять незамінних амінокислот у правильних пропорціях. Однак те, скільки цього білка може використовувати організм, здається, залежить від способу їх виробництва. Їсти сирі яйця здається, забезпечує найменшу кількість білка.
Одне дослідження вивчало, скільки білка засвоюється з варених яєць порівняно з сирими. Було виявлено, що учасники засвоювали 90% білка з варених яєць, у порівнянні з лише 50% білка з сирих яєць. Інше дослідження давало здоровим людям їжу, що містила варений або сирий яєчний білок. Було виявлено, що 94% білка у вареному яйці засвоюється, порівняно з лише 74% білка в сирому яйці.
Це означає що варити яйця це допомагає білку стати більш засвоюваним і доступнішим для організму. Крім того, вживання сирих яєць несе ризик бактеріального зараження та харчового отруєння.
Що містять яєчні добавки?
В основному є два типи яєчних добавок: білок і цільний яєчний порошок.
Альбумінову добавку отримують шляхом відділення білка від жовтка яйця. Потім білок піддається дегідратації та розпилювальному сушенню для отримання тонкого порошку. Його часто використовують для змішування у воді та приготування коктейлів або смузі. Хоча він також використовується для створення рецептів з високим вмістом білка. Це чистий білок без жиру, вуглеводів і холестерину. Фактично 30 грамів альбуміну еквівалентно 7 яєчним білкам і 26 грамам білка високої біологічної цінності.
З іншого боку, цілий яєчний порошок також часто продається як добавка. Цей формат використовується в кондитерській справі як емульгатор, що покращує змішуваність між ліпідами та іншими водними фазами. Завдяки цьому суміші за рецептами стають більш однорідними. Крім того, завдяки властивостям і білкам білка, яйце згортається при нагріванні, стаючи ключовим інгредієнтом будь-якого десерту.
Його також можна використовувати для приготування солоних страв. Пам’ятайте, що яйце є чудовим джерелом білка, фосфоліпідів, вітамінів і мінералів. Крім того, 51% його складу становить білок. Решта поживних речовин така ж, як у звичайного цільного яйця. У цьому випадку є жири і вуглеводи.
Повний шлях до статті: Стиль життя » харчування » Молочні продукти та яйця » Який білок містять яйця?
Будьте першим, щоб коментувати