Для чого корисна редька зелена
Чим корисна редька: властивості та протипоказання зеленої, чорної і білої
Відомий коренеплід з назвою редька прийшов у наші краї з середземноморських країн. Жителі Стародавньої Русі часто вирощували її і вживали в їжу. Чим корисна редька для чоловіків, жінок і дітей? Овоч високо цінували не тільки за приємний смак, він допомагав вилікуватися від різноманітних недуг і давав організму величезну кількість поживних мікроелементів. З коренеплоду готували різні пісні, але ситні страви.
Корисні властивості та протипоказання редьки
Редька належить до рослин сімейства капустяних. Її вирощують довгастої, круглої, овальної форми. Сьогодні часто вирощують білу, зелену, чорну, червону (редиска) редьку дайкон. Вживається сам плід, з його молодий бадилля готують салати, супи. Корисна рослина використовується у вареному, смаженому вигляді, додається в овочеві, м’ясні страви. Редька – корисний коренеплід, але є кілька протипоказань до її вживання. Рослину не можна їсти при:
- наявність гастриту, виразки;
- порушення роботи серцево-судинної системи;
- захворюваннях нирок, печінки.
Зеленої
Редька зеленого кольору нечасто зустрічається в магазинах і на ринках, але її варто відшукати і придбати. Самыме відомі сорти цього коренеплоду: кавунова, маргеланская редька (китайська). Зелений овоч має в своєму складі велику кількість поживних речовин. Які вітаміни в редьці? Китайський коренеплід містить вітаміни А і В, які зміцнюють зорову і нервову системи, що відповідають за покращення обміну речовин в організмі. Зелена редька виконує наступні функції:
- варену або смажену овоч виступає в якості своєрідного каталізатора травного процесу;
- сприяє зміцненню імунної системи завдяки тому, що у складі зеленого коренеплоду містяться солі кальцію, калію, фосфору;
- значно покращує зуби, кістки людини за рахунок кальцію і заліза;
- калорійність зеленої редьки низька, тому овоч відмінно підходить для схуднення;
- добре очищає організм від жовчі;
- налагоджує роботу шлунка і всієї травної системи;
- стабілізує цукор в крові;
- допомагає очищати організм від токсинів, шлаків;
- нерідко застосовується при простудних, інфекційних захворюваннях.
Чорної
Чорна редька, як видно на фото, відрізняється від інших сортів насиченим незвичайним кольором. Це не єдина особливість цього культурної рослини. Коренеплід має дещо специфічний, але приємний смак. До того ж, він не менш корисний, ніж зелена редька. У складі культури з чорною шкіркою і ароматною серцевиною «живуть» органічні кислоти, мінеральні солі, ферменти, фітонциди. Рослина цього виду рекомендується застосовувати для народної терапії, тому що воно дуже багате на калій, натрій, фосфор, залізо та інші корисності. Чорна редька має масу переваг:
- відповідає за нормальну роботу кишечника;
- зміцнює імунну систему та організм в цілому;
- чорна редька – відмінне лікарський засобів проти бронхіту;
- позбавляє людину від набряків, виводячи зайву рідину з організму;
- часто відіграє роль дієвого препарату для профілактики/лікування атеросклерозу;
- масло чорної редьки покращує апетит, стимулює травний процес.
Білої
Джерело вітамінів плюс соковитий, приємний смак – це біла редька. У цьому поживному овоче є натрієва і калієва солі, клітковина, корисні вітаміни С, В1, В2, ефірні олії, кальцій, магній, фосфор, амінокислоти і багато інших не менш корисних речовин. Багато прихильники народної медицини радять використовувати редьку білого кольору для профілактичних заходів і терапії збоїв травної системи. Основними якостями цього культурної рослини є:
- підвищення апетиту;
- усунення проблем роботи кишкової системи;
- вживання білого коренеплоду – це ефективна боротьба з запорами;
- лікування хронічного зменшення просвіту кровоносних артерій (атеросклерозу), жовчнокам’яної хвороби;
- зцілення пошкоджень шкірного покриву;
- нормалізація функціонування печінки, нирок, жовчного міхура, шлунка;
- біла редька відповідає за «гладкий» вуглеводний, білковий, жировий обмін речовин в організмі.
Дайкон
Ще один відомий і смачний сорт культурного коренеплоду – це Дайкон (японська редька). Білий овоч довгої форми постійно використовується кулінарами і для приготування цілющих засобів народної медицини. Дайкон має немаленьким запасом корисностей: солі магнію, калію, фосфору, заліза, а ще має в своєму складі бета-каротин, багато вітамі
нів групи З і Ст. Поживні речовини цього сорти редьки дають можливість:
- ефективно протистояти появі та розмноженню бактерій, надійно захищати його від різноманітних інфекцій;
- звільняти людський організм від токсинів, шлаків, вільних радикалів, важких металів;
- ретельно очищати нирки, печінка, розчиняти камені в цих органах;
- зміцнювати здоров’я вцілому, повернути сильний імунітет.
Червоної
Редька червоного кольору корисна так само, як і попередні сорти культурної овоча. Цей вид коренеплоду багатий на величезну кількість вітамінів, мінералів, має в складі ефірні масла, солі, грубу клітковину і так далі. Основними функціями червоної редьки вважаються:
- лікування різних захворювань;
- позбавлення від запору та інших проблем з кишечником;
- поліпшення травлення;
- застосовується для терапії деяких патологій нирок, печінки, жовчного міхура;
- швидко позбавляє організм від зайвої кількості рідини;
- значно зміцнює захисні механізми організму;
- постачає всі органи всіма необхідними корисними речовинами;
- рекомендується до вживання в їжу при наявності недокрів’я.
Користь редьки
Багато хто задається питанням, чим корисна разносортная редька для дитини або вагітної жінки? Варто вживати цей овоч, коли дитячий організм ще не зміцнів або ослаблений виношуванням малюка? Найчастіше редьку будь-яких сортів рекомендують їсти навіть дитині, особливо для лікувально-профілактичних цілей. Дізнайтеся більше докладні відповіді у продовження статті.
Для дітей
Дитині від 5 років не забороняється з’їсти трохи білої, червоної або зеленої редьки. Вітаміни необхідні для зростаючого організму. Для лікувальних заходів лікарі іноді радять батькам придбати певний тип овоча (чорний коренеплід). Таке народний засіб дає шанс м’яко позбутися від застуди і мокротиння в легенях, створюючи потужний відхаркувальний ефект.
Лікування кашлю редькою у дітей здійснюється за двома основними рецептами, для яких знадобиться мед. Можна зробити так: зрізати верхню частину коренеплоду, вийняти внутрішню частину, поклавши туди кілька ложок меду. Бджолиний продукт «видавить» сік з овоча, а він нам і потрібен для домашньої властива протикашльова терапії. Другий спосіб добування соку: нарізати редьку шматочками, залити медом. Ліки дозволяється давати дітям по чайній ложці (5 міліграм) шість разів на добу. Важливо: необхідно заздалегідь перевірити, чи немає у дитини алергічної реакції на мед.
При вагітності
Чим корисна різна редька для вагітної жінки? Вживання страв, приготованих з цієї рослини, що компенсує нестачу вітамінів, мікроелементів та інших речовин, що жіночий організм віддає зростаючого плоду. Редька при вагітності рекомендується до споживання в їжу при виношуванні малюка, але є її потрібно максимально обережно, так би мовити, без фанатизму.
Такий овоч містить багато ефірних олій, а вони можуть негативно позначитися на стані жінки (наприклад, збільшити матковий тонус). Якщо майбутня мама відмінно себе почуває, вагітність протікає без проблем, то невелика кількість редьки не завадить. Коли лікар виявляє ускладнення або загрозу переривання, краще відмовитися від коренеплоду до пологів і закінчення лактаційного періоду.
Редька зелена: чим корисна, від чого допомагає, як використовувати
Зелена редька — корисний вітамінний коренеплід, батьківщиною якого називають Узбекистан. Відомо багато різновидів коренеплоду: біла і чорна редька, дайкон, близький родич редис. Чим корисна зелена редька і де застосовується — будемо обговорювати в цій статті.
- Калорійність і хімічний склад
- Чим корисна зелена редька для організму
- Можна їсти вагітним
- Що можна зробити і з чим поєднується
- Як використовувати в лікувальних цілях: рецепти
- При кашлі і болях в горлі
- При подагрі
- При набряках
- При запорах
- Для волосся
- Для особи
Калорійність і хімічний склад
Калорійність: 35 ккал/100 р.
- вітаміни: А, В1, В2, В6, З, Е, РР, каротин;
- мінеральні речовини: кальцій, калій, фосфор, залізо, натрій, сірка;
- ефірні масла;
- амінокислоти.
Чим корисна зелена редька для організму
Зелений коренеплід, перш за все, несе величезну користь для органів травлення: допомагає виробляти необхідні для обмінних процесів і травного тракту ферменти; чистить організм від холестерину, виводить шлаки; запобігає запори. Крім цього, низька калорійність визначає продук
т в список дієтичних, допомагають знизити і підтримувати вагу. Жовчогінний і сечогінний ефект покращує роботу печінки і нирок, жовчного міхура.
Регулярне вживання корисно для діабетиків, сердечників і гіпертоніків.Дізнайтеся про корисні властивості овочів і фруктів як: білокачанна капуста, селера, кукурудза, гарбуз, банан, ківі, манго, апельсин, лайм, памела, унабі, авокадо, гранати, фейхоа, полуниця і дуріан.
Продукт знижує рівень цукру в крові, допомагає зміцнювати судини, калій у складі знижує тиск і поліпшує роботу серцевого м’яза, а залізо нормалізує рівень гемоглобіну. Вітамін а та каротин покращують функцію зору, зміцнюють кістки і м’язову тканину, разом з аскорбіновою кислотою підвищують захисні функції організму, що особливо корисно в період сезонних захворювань. Відома користь цих вітамінів для зміцнення волосяних цибулин, відновлення структури волосся, зміцнення нігтів, харчування шкіри. Здоров’я наших кісток і зубів підтримують фосфор і кальцій, а діяльність мозку, кровоносну і нервову системи — сірка, залізо, натрій, які також присутні у складі редьки.
Чи знаєте ви? Самий великий коренеплід виростив житель японського острова Кюсю, вага редьки склав 29 кг 600 р. Запис про рекорд є в Книзі рекордів Гіннесса.Можна їсти вагітним
Ефірні масла, що містяться в коренеплоді, мають властивість накопичуватися і повільно виводиться. У період вагітності даний факт може призвести до тонусом матки, що, в свою чергу, загрожує викиднем. Тому вагітним жінкам краще вживати менш агресивні засоби лікування і вітамінні продукти.
Що можна зробити і з чим поєднується
У кулінарії коренеплід можна поєднувати з багатьма продуктами в різних стравах:
- салати зі свіжими овочами: капустою, буряком, морквою, яблуком, зеленню;
- другі страви з м’ясом і овочами;
- непогано поєднується з іншими овочами в різних рагу;
- в теплих салати з куркою, яловичиною і телятиною;
- популярний у слов’ян блюдо окрошка;
- суп з редькою на м’ясному бульйоні;
- редьку солять, квасять, консервують на зиму в салатах.
Чи знаєте ви? У Стародавній Греції серед дарів, що підносяться Аполлону, обов’язково були присутні коренеплоди: моркву, буряк і редька.
Як використовувати в лікувальних цілях: рецепти
При застосуванні коренеплоду в лікувальних цілях важливо знати деякі правила: свіжий сік дуже концентрований, може обпекти шкіру і слизові оболонки, тому його бажано розбавляти, або кип’яченою водою, або іншими компонентами.При кашлі можна використовувати липу, какао-масло, дягель, імбир, мелісу, чебрець, материнку, ведмежий та борсуковий жир.
При кашлі і болях в горлі
Для лікування кашлю використовують редьку з медом: у коренеплоду зрізують верхівку, вирізують частину м’якоті, роблячи поглиблення. В отриману ямку кладуть мед, бажано квітковий, накривають зрізаною верхньою частиною і залишають на сім годин. За цей час мед вбере корисні властивості разом з соком. Цю суміш приймають за тридцять хвилин до їжі два або три рази в день по чайній ложці.
При подагрі
Для лікування суглобів при ревматизмі і подагрі роблять компреси: сік, видавлений з подрібненої м’якоті, розводять горілкою і сіллю в рівних частинах і прикладають отриману суміш на півгодини. Потім шкіру потрібно змастити дитячим кремом, щоб зняти можливе подразнення.
При набряках
Щоб зняти набряклість, 500 г подрібненої м’якоті заливають літром води. Отриману суміш кип’ятять на слабкому вогні десять хвилин, потім охолоджують і проціджують. Напій п’ють протягом дня замість води.Щоб зняти набряклість застосовуйте морошку, хвощ польовий, мучниці, брусничний лист, таволгу, і ялицеве масло обліпихи.
При запорах
Звільнити кишечник допоможе коктейль із соку редьки і гарбуза в рівних пропорціях, з додаванням чайної ложки меду. П’ють напій вранці і ввечері до усунення проблеми.
Як можна використовувати в косметологічних цілях: рецепти
У косметичних рецептах редька виявляє такі властивості:
- нормалізує роботу сальних залоз;
- підсушує жирну шкіру;
- очищає і дезінфікує;
- покращує приплив крові до верхніх шарів епідермісу, за рахунок чого поліпшується колір обличчя.
Важливо! Домашні маски з редьки не можна застосовувати для чутливої шкіри обличчя.
Для волосся
Для зміцнення пошкоджених волосся використовують полоскання редечным соком, розведеним трав’яним відваром (ромашка, кропива) один до одного. Полоскати потрібно протягом місяця після кожного миття.
Для особи
Столову ложку подрібненої маси коренеплоду змішати з яєчним білком (сік з м’якоті слід попередньо віджати). Отриману суміш нанести на шкіру, за винятком шкіри навколо очей, на п’ятнадцять хвилин. Потім змити теплою водою і нанести крем. Ця маска допоможе усунути блиск на жирній шкірі і звузити пори.
Для комбінованої шкіри застосовують таку відбілюючу і вирівнює тон обличчя маску:Суміш наносять на шкіру на двадцять хвилин, змивають теплою водою. Поживна маска для сухої шкіри: змішати в рівних частинах кашку редьки і сметану. Нанести на двадцять хвилин на попередньо очищену шкіру обличчя. Змити теплою водою.
Важливо! Після подрібнення продукту в кашку, перш ніж змішувати з іншими компонентами, потрібно дати 5-10 хвилин постояти. Після цього провести тест на алергічну реакцію на шкірі зап’ястя. Якщо на шкірі є ушкодження, від маски слід відмовитися до одужання.Як вибрати при покупці
Вибирати потрібно коренеплід середнього розміру, чим він молодший, тим корисніше. Шкірка не повинна бути сухою і зморшкуватою, щоб переконатися в свіжості і соковитості, досить проколоти шкірку нігтем.
Як зберігати в домашніх умовах
В умовах приватного будинку великий запас продукту зберігають у піску у приміщенні льоху. В умовах квартири кладуть у холодильник на полицю для овочів. Таким чином, вона може бути придатна протягом двох-трьох місяців.
Протипоказання і шкоду
Строгі протипоказання до вживання:
- хвороби шлунку (гастрит, панкреатит, виразка, ентероколіт тощо);
- захворювання печінки і нирок;
- захворювання тонкого і товстого кишечника.
З обережністю, після консультації лікаря, вживають при таких станах:
Перед вживанням редьки в свіжому вигляді її бажано ошпарити окропом, це знизить вплив ефірних масел на слизову. Не рекомендується вживати в день більше 150 г продукту. Сьогодні редька дещо забута, але у наших предків вона користувалася великою популярністю, завдяки поживними і цілющими властивостями. Подавалися страви з коренеплоду навіть до царським столом. Користь від регулярного вживання продукту складно переоцінити, але не варто ним захоплюватися, особливо в лікувальних цілях.
Ще від Мами: