Картопля чавунку та волошка відмінності

Волошка: опис насіннєвого сорту картоплі, характеристики, агротехніка.

Каротиноїди – органічні природні пігменти, що утворюються в процесі фотосинтезу. Виконують функцію антиоксидантів в організмі людини.

Антиоксиданти нормалізують функціонування репродуктивних органів, шкірних покривів, слизових оболонок. Захищають організм від грибкових, бактеріальних захворювань.

  • Кулінарний тип НД. Призначений для приготування супів, пюре, відварювання та смаження.
  • Смак чудовий.
  • Середні показники крохмалю у сорті 12,6-16%.
  • Потенційна товарна врожайність сорту середньо-висока . Максимальне досягнення по Київській області 182 центнери картоплі з гектара.
  • Має відмінну лежкість, не нижче 96%.
  • Збереження товарності сорту 70-94%.
  • Середня чутливість сорту до механічних дій.

За даними клінічних досліджень, проведених в американських клініках, вживання страв з фіолетової картоплі перешкоджає розвитку онкологічних хвороб , утворенню бляшок холестерину, зміцнює судини і підтримує серцевий м’яз.

У таблиці нижче ви можете познайомитися з такими показниками, як лежкість та врожайність картоплі різних сортів:

Назва сортуВрожайністьЛежкість
Волошкадо 180 ц/га96%
Снігур180-270 ц/га95%
Розара350-400 ц/га97%
Моллі390-450 ц/га82%
Успіх420-430 ц/га88-97%
Латонадо 460 ц/га90% (за умови відсутності конденсату у сховищі)
Кам’янський500-55097% (раніше проростання при температурі зберігання вище +3°C)
Імпала180-36095%
Тімодо 380 ц/га96%, але бульби рано проростають

Картопля цього сорту добре зберігається. Читайте докладніше про терміни, температуру та проблеми зберігання. А також про те, як зберігати коренеплоди взимку, на балконі, у ящиках, у холодильнику, очищеному.

Збір, зберігання та застосування врожаю

Забезпечення рослинам добрих умов, використання якісного посівного матеріалу та добрив – запорука отримання високого врожаю. Збирають його наприкінці літа чи початку осені.

Картопля Волошка зберігається від 3 до 4 місяців. У разі підвищеної вологості є ризик проростання бульб.

Для зберігання підходить сухе місце, куди не потрапляють сонячні промені. Важливо забезпечити хорошу циркуляцію повітря та температурний режим, що не перевищує +3°C.

Картоплі цього сорту притаманні приємні смакові характеристики. Його вживають у їжу у відвареному, смаженому та запеченому вигляді.

Картопля сорт Волошка віддає перевагу сонячним ділянкам, захищеним від сильних наскрізних вітрів. Для забезпечення сіянцям оптимальних температурних, повітропроникних умов ґрунт під посадку перекопують двічі – восени та навесні.

Щоб важкі ґрунти стали придатними для вирощування картоплі Волошка до них вносять багато органіки.

У болотисто-торф’яних ґрунтах сорт приносить урожай лише після проведення робіт з окультурення та меліорації.

Дотримуються правила сівозміни. Садять сорт після вирощування сидератів, коренеплодів, капусти, огірків, гарбузових та бобових культур.

Насіннєвий матеріал залежно від ваги бульб висаджують за схемами: 70х20 см, 60х25 см, 60х30 см.

Сидерати – рослини, що покращують якість, структуру грунту, що збагачують її поживними, органічними речовинами. Для картоплі найбільш підходящі сидерати – люцерна, горох, віка, буркун.

Рекомендації щодо догляду

  • На 14-15 день після посадки розпушують міжряддя на глибину до 8 см;
  • При досягненні бадилля висоти 15 см проводять перше підгортання. Після зникнення проміжків між кущами, що розрослися, — друге;
  • У посушливу погоду необхідні три поливи за активний період зростання. Витрати до 3 літрів води на кущ;
  • Регулярно прополюють або мульчують.

Профілактика хвороб та підживлення

З метою профілактики фітофтори тричі за вегетацію сорт обробляють препаратами, що містять мідь.

Що стосується добрив, то після посадки підгодовують 10% розчином пташиного посліду, розчином сечовини (їдальня ложка на відро води), гною (літрова банка гною на відро води), трав’яними настоями.

Читайте докладніше про те, чим підгодувати картоплю, коли і як вносити добрива, як правильно це зробити під час посадки.

Для боротьби з колорадськими жуками та підживлення в лунки при посадці закладають по жмені деревної золи перемішаної із землею.

Для знищення
личинок та жуків застосовують зольно-полинну настойку.

  • Подрібнюють 3-4 жмені свіжого полину;
  • Заливають окропом;
  • Додають склянку золи;
  • Розмішують, дають настоятися 3-4 години, проціджують;
  • Обприскують у ранковий чи вечірній час.

Крім добрив при вирощуванні картоплі нерідко використовують інші препарати і хімічні речовини. Пропонуємо вашій увазі корисні статті про користь та шкоду фунгіцидів та гербіцидів.

Незважаючи на юний вік Василько картопля вже полюбився за смак , дієтичні властивості та красу бульби . Він продовжує кольорову лінію улюблених у народі синіх та фіолетових сортів.

Корисне відео

Нижче в таблиці ви знайдете посилання на матеріали про картоплю з різними термінами дозрівання:

СередньостигліСередньоранніСередньопізні
СантанаТирасМелодія
ДезиріЄлизаветаЛорх
АжурВегаМаргарита
Бузковий туманРоманоСинок
ЯнкаЛуговськійЛасунок
ТосканаТулієвськийАврора
ВелетеньМаніфестЖуравинка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Відгуки про сорт

Сорт «Волошка» досить врожайний, формуються рівної та привабливої ​​форми та забарвлення бульби, у яких відмінні смакові характеристики та високий вміст антиоксидантів. Картоплю використовують у дитячому та дієтичному харчуванні. Так як сорт досить молодий, городникам важко оцінити його повноцінно.

Незважаючи на короткий термін існування «Волошка» популярний серед городників завдяки смаку, дієтичним властивостям і красивому зовнішньому вигляду бульб. Сорт «Волошка» вирощують не тільки через незвичайний зовнішній вигляд, але через відмінні смакові характеристики.

Пропонуємо Вам ознайомитись із сортами картоплі, що мають різні терміни дозрівання:

Картопля Чавунка – характеристика та грамотне вирощування сорту

Нині нелегко визначитися із вибором сорту картоплі серед широкого асортименту. На ринках представлено багато цікавих сортів, але багато городників і зараз займаються вирощуванням перевірених старих сортів. Тим самим вони захищають себе від потрапляння на продукт ГМО.

Великою популярністю серед дачників користується незвичайний сорт картоплі «Чавунка», хоча в офіційних реєстрах жодної країни вона не зустрічається. Любителі цього продукту називають його справжньою селянською картоплею. Назва «Чавунка» походить від бузкового кольору шкірки картоплі. Багато корисної інформації про цей оригінальний сорт можна отримати, якщо уважно прочитати цю статтю.

Опис сорту

Назва сортуЧавунка
Загальна характеристикаранньостиглий столовий сорт народної селекції, стійкий до посухи, врожайність не висока
Період дозрівання70-75 днів
Зміст крохмалю10-17%
Маса товарних бульб100-130 гр
Кількість бульб у кущі6-11
Врожайність100-200 ц/га
Споживчі якостівідмінний смак, підходить для приготування будь-яких страв, містить багато білка та вітамінів
Лежкість95%
Колір шкіркисиньо-фіолетовий
Колір м’якотікремовий чи білий
Кращі регіони вирощуваннябудь-який ґрунт та клімат
Стійкість до захворюваньстійкий до вірусу скручування листя, мозаїкам, чорної ніжки, схильний до фітофторозу.
Особливості вирощуваннястандартна агротехніка, віддає перевагу легким грунтам, рекомендовано викопувати бульби після повного дозрівання.
ОригінаторНе внесено до Реєстру сортів та інших країн.

Їмо у сирому вигляді

Картопля «Чавунка», опис сорту: відноситься до ранньостиглих їдалень. Деякі довідники вважають сорт столово-кормовим. Вегетаційний період становить 70-75 днів. Рекомендується викопувати бульби в кінці дозрівання, вони набувають насиченого смаку і стають більш корисними .

Урожайність залежить від кліматичної зони та поживності ґрунту, коливається від 100 до 200 центнерів з гектара. Зібрані бульби добре зберігаються, підходять для перевезення та продажу.

Про те, як правильно зберігати картоплю взимку, які існують терміни та в чому тонкощі зберігання картоплі в ящиках, читайте у спеціальних матеріалах нашого сайту. Також ми розповімо вам все про зберігання очищеної картоплі і чи можна зберігати сиру, варену та смажену картоплю в холодильнику?

Картопля рідко уражається раком, гнилями, вірусами . Він практично не страждає від чорної ніжки, стійкий до скручування листя або мозаїки. Можливе зараження фітофторозом, у період епідемії рослини потребують особливо уважного догляду.

Кущі середнього розміру або високі, проміжного типу, прямостоячі, з не дуже розлогими гілками. Освіта зеленої маси рясна, листя невеликі, темно-зелені, зі слабко хвилястими краями і чітко промальованими жилками.

Віночок компактний, зібраний із великих рожево-фіолетових квіток. Ягодоутворення низьке. Коренева система потужна, під кожним кущем зав’язується щонайменше 10 великих картоплин. При правильному догляді потворні бульби утворюються рідко, нетоварної дрібниці небагато.

Догляд за посадками стандартний . Бульби висаджуються в землю, що добре прогрілася, необхідно стежити за рівнем вологості. Сорт віддає перевагу легким грунтам, але без проблем росте і на суглинках.

Для підвищення поживності в ґрунт вносять перегній чи деревну золу. Потрібно підгортання з формуванням високих гребенів , своєчасне прополювання. Можливе одноразове підживлення мінеральним комплексом або органікою.

Бульби сорту «Чавунка» відрізняються приємним насиченим смаком. З них виходить повітряне пюре гарного білого кольору. Бульби можна смажити, гасити, запікати або фарширувати, при обробці вони не темніють .

Одним із найголовніших показників, які мають значення при виборі сорту для вирощування, є його врожайність. У таблиці нижче ви знайдете цю характеристику у різних сортів, представлених на нашому сайті:

Назва сортуВрожайність
Сантедо 570 ц/га
Тулієвський400-500 ц/га
Колобок450-600 ц/га
Іллінський180-350 ц/га
Волошка200-480 ц/га
Лаура330-510 ц/га
Ірбітськийдо 500 ц/га
Синьоокадо 500 ц/га
Адреттадо 450 ц/га
Альвара295-440 ц/га

Походження

Сорт «Чавунка» відноситься до яскравих зразків народної селекції. До Держреєстру не внесено, але широко поширене серед городників-аматорів і вирощується в різних регіонах. Серед предків картоплі значиться знаменита Синьоока, бульби активно використовуються для селекційної роботи.

Сорт підходить для вирощування у приватних підсобних господарствах та на невеликих фермах. Для промислового розведення картопля не підходить. Сорт висаджують у областях з помірним та теплим кліматом, кущі без проблем переносять короткочасну посуху.

При тривалому використанні одного і того ж насіннєвого матеріалу картопля вироджується. Для збільшення маси бульб та підвищення врожайності рекомендується періодичне оновлення бульб для посадки.

Відгуки фермерів

Відгуки фермерів про Чавунці переважно позитивні. Незважаючи на середню врожайність, фермери вирощують цей сорт.

Інна, р. Рязань: «Кілька років тому вперше посадила Чавунку. Знайшла незвичайні фіолетові бульби на ринку. Урожай справді середній, але плоди дуже смачні, ніжні та розсипчасті. Сорт схильний до фітофторозу, тому обприскую все пасльонові на ділянці мідним купоросом».

Віктор, м. Твер: «Чавунку вирощую не один рік. Картопля ідеально підходить для пюре. Врожайність влаштовує, хворіє рідко. Єдина проблема – шкідники. Знайшов спосіб боротьби із колорадським жуком. Домовляємося із сусідами та в один день збираємо всіх жуків та личинок на своїх ділянках. Після цього комахи не нападають».

Ранньостиглий, морозостійкий сорт картоплі «Розалінд».

Картопля у боротьбі з геморою.

Чи можна їсти картопля при підвищеному холестерині.

Гідності й недоліки

Серед основних переваг сорту :

  • гарний смак коренеплодів;
  • раннє дружнє дозрівання;
  • невибагливість до догляду;
  • посухостійкість;
  • зібрані бульби добре зберігаються;
  • стійкість до хвороб та шкідників.

Серед незначних недоліків :

  • чутливість
    до поживності ґрунту;
  • кожні кілька років насіннєвий матеріал рекомендується оновлювати.

У таблиці нижче ви знайдете показники лежкості для порівняння картоплі Чавунка з іншими сортами:

Назва сортуЛежкість
Бриз97%
Зекура98%
Кубанка95%
Кріпиш97%
Фелокс90%
Тріумф96%
Агата93%
Наталка93%
Ред Леді92%
Володар94%

Особливості вирощування

Картопля висаджують ближче до середини травня, ґрунт повинен добре прогрітися. Перед посадкою бульби протравлюються, просушуються, обробляються стимуляторами зростання .

Після цього картопля пророщується на світлі або у вологій тирсі. Для посадки відбираються здорові, неушкоджені бульби з міцними потужними паростками. Грунт для посадки може бути будь-яким.

Сорт спокійно мириться з важким ґрунтом, але на легкому родючому субстраті врожайність значно підвищується. Поживність грунту підвищує перегній або деревна зола, можливе одноразове підживлення розчином суперфосфату або розведеним коров’яком . Корисне і позакореневе підживлення, воно проводиться за 10 днів до збирання врожаю.

Докладніше про те, як і коли вносити добрива, а також як це зробити правильно при посадці, читайте у статтях нашого сайту.

Кожні 2-3 роки ділянки для посадки картоплі потрібно міняти. Площі, що звільнилися, засіваються люпином, олійною редькою або фацелією.

Хорошими попередниками для культури стануть бобові, капуста чи морква. Хороші результати дають і посадки на ділянки, які колись займали лугові трави.

Кущі розміщують на відстані 30 см один від одного, між рядами залишається відстань у 60 см. Бульби заглиблюються на 10-12 см . Поливати посадки потрібно лише в умовах посушливого літа. У сиру погоду посадки запилюють деревною золою, це попереджає кореневу гниль чи чорну ніжку.

У процесі вирощування посадки 1-2 рази підгортаються з формуванням високих гребенів. Одночасно видаляються всі бур’яни. Полегшити процес допоможе мульчування міжрядь соломою чи скошеною травою.

Дуже важливе місце у вирощуванні картоплі є обприскування різними препаратами. Читайте все про використання гербіцидів, фунгіцидів та інсектицидів.

Також пропонуємо ознайомитися з іншими способами вирощування картоплі: під соломою, у мішках, бочках, за голландськими технологіями.

Основні правила догляду

Щоб отримати високий урожай смачної та гарної картоплі, як на фотографії, потрібно забезпечити їй правильний догляд.

У списку представлені основні правила:

  1. Поки посаджена картопля не проросте, грядки розпушують 1 раз на 2-3 дні. Це роблять граблями. У процесі розпушування видаляють і бур’яни.
  2. До появи сходів грядки поливають тільки якщо земля пересохла.
  3. За сезон картопляні грядки поливають тричі. Перший раз – до цвітіння, другий – після цвітіння, останній – після цвітіння рослин. Під кожен кущ доливають до 3 л рідини кімнатної температури. Якщо влітку кілька разів йшли дощі, робити це необов’язково. Чавунка стійка до посух.
  4. Після кожного поливу або дощу грунт розпушують. Це необхідно для руйнування земляної кірки, що перешкоджає повітрообміну. При розпушуванні грядки пропалюють.
  5. Картопля обов’язково підгортають – це підвищує врожайність. Перше підгортання роблять, коли кущі виростуть до 15 см. Друге – через 3-4 тижні. Землю беруть із міжрядь і піднімають гребенями на висоту 6 см.
  6. Картоплю підгодовують тричі за сезон. Якщо лунки закладали мінеральні добрива тривалої дії, такі кошти не використовують. Достатньо через 2 тижні після появи сходів, першого бутону і при рясному цвітінні виливати під кожний курс по 1 л органічного розчину. Його готують з 1 кг курячого посліду, 1 ст. золи та 10 л води.
  7. За 2 тижні до збирання врожаю рослини обприскують розчином суперфосфату (25 г на 10 л води). Це збільшить урожайність.

Пропонуємо ознайомитись При якій температурі можна висаджувати тюльпани восени