Навіщо потрібен капелюх на текілі

Кому потрібен капелюх

Капелюхи популярні у модників обох полів. Літні капелюшки захищають від сонячного удару і зліплячого світла, створюючи романтичний круїзний образ у поєднанні з сукнею-максі. Восени капелюх виступає альтернативою іншим головним уборам.

Подібне питання одного разу ставили в телепередачі «Сто до одного», а найпопулярнішою відповіддю виявився Михайло Боярський. Кажуть, без капелюха його неможливо дізнатися. Люди з багатою уявою і гарною пам’яттю також назвуть Незнайку, фокусника, чарівника або відьму, ковбоя, пасічника, пенсіонера та англійського лорда. Але насправді, підходяща вшляпа не завадить нікому: ні чоловікам, ні жінкам.

Як вибрати капелюх

При виборі капелюха важливо враховувати сезон і фасон. Влітку популярні солом’яні капелюхи і сомбреро, які відмінно захищають від сонця, в міжсезоння вибирають головні убори консервативних фасонів із щільних матеріалів.

Придивляючись до капелюха в магазині, звертайте увагу на пропорції. Широкі поля візуально звужують обличчя, але протипоказані людям невеликого зросту. Капелюхи з короткими полями не виглядають на круглолицих дамах і панах, а циліндри можуть перетворити вас на коня або яйцеголового інопланетянина.

Капелюх повинен відповідати обраному образу: мужньому або жіночному, аристократичному або невимушеному.

З чим носити капелюх?

Модні блогери підтверджують особистим прикладом: якщо капелюх до обличчя, його можна дівати з чим завгодно. Капелюхи чудово вписуються в повсякденні міські образи, романтичні круїзні мрії, бунтарські вбрання і діловий дрес-код.

Капелюхи-федори, наприклад, носять і чоловіки, і жінки. Можливо, саме тому такий фасон найкраще поєднується з брюками, джинсами, шортами і костюмами на їх основі. Літня федора може бути світло-коричневою, пісочною або гірчичною, і під неї найкраще підібрати монохромне вбрання, зробивши капелюх головним акцентом образу.

Для відпочинку на узбережжі широкополий капелюх – незмінний фаворит. Вона чудово виглядає з купальниками і парео, спідницями і сукнями максимальної довжини зі струменевих тканин. Щоб додати до образу фарб, виділіть колірні принти.

Якщо вас приваблює ретро-естетика, вам сподобаються солом’яні капелюшки з короткими полями. Як і федору, їх можна використовувати для створення маскулінних образів. Крім того, вони непогано поєднуються з спідницями-полусолнце в стилі 60-х років.

Нарешті, хіт будь-якого літа – ковбойський капелюх – поєднується з відповідним одягом: джинсами-бойфрендами, чобітьми, картатими сорочками.

Хочеться створити незвичайний образ? Спробуйте надіти ковбійський капелюх з повітряним сарафаном з шифону і джинсовою курткою або жилеткою.

На думку стилістів, влітку 2014 року капелюхи будуть користуватися величезною популярністю, так що не відставайте від моди!

Що таке текіла. Як її роблять, із чим п’ють, чим закушують?

Текіла – це міцний алкогольний напій, який отримують із перебродившого соку блакитної агави. Давайте дізнаємося трохи більше про цей автентичний мексиканський алкоголь, детально розібравшись у нюансах виробництва, класифікації та культурі вживання.

Із чого роблять текілу? Особливості виготовлення

Текіла є різновидом мескаля (міцний алкоголь, який отримують з агави). Різниця в тому, що мескаль можна робити з будь-якого виду агави, а текілу тільки з блакитної агави. Багато хто думає, що агава це кактус, але вона скоріше схожа на алое, з тією різницею, що в основі її жорсткого листя утворюється плід – Pina, з якого, власне, і роблять спирт для текіли. До повного дозрівання агави проходить 6-7 років.

Як роблять текілу?

Щодо самого процесу виготовлення, то він вельми незвичний і досі, багато в чому, залежить від ручної праці. Вище ми вже згадували, що текілу роблять із кореневища блакитної агави. Сам плід-кореневище (Pina) обробляють за допомогою інструменту, що нагадує закруглену гостру лопату. Діставши кущ агави із землі, джимадор (jimador, англ. – збирач агави), обрубує інструментом листя, унаслідок чого овальне кореневище нагадує шишку або ананас. Ці “шишки” розрубують сокирою на чотири частини і випікають у дров’яній печі на пару 72 години. У підсумку фруктоза в плодах перетворюється на цукор. Далі запечені Pina натирають на жорнах, перетворюючи на дрібну стружку, з якої під пресом вичавлюють сік.

М’якоть плодів Pina, разом із вичавленим соком заливають у великі дерев’яні чани, додають дріжджі та залишають бродити. Процес бродінн
я триває від 3 до 7 днів. Що довше бродить сусло, то ароматнішою та насиченішою буде текіла.

Після ферментації сусло зціджують і піддають подвійній дистиляції. Деякі виробники текіли експериментували і з потрійною дистиляцією, але через неї з напою зникало надто багато смакових і ароматичних ноток.

Скільки градусів у текілі?

Залежно від марки від 35 до 55%. Текіла, яка продається в США, вся уніфікована до 40% на законодавчому рівні. Підсумкова міцність текіли залежить від багатьох чинників: часу ферментації сусла (що довше, то міцніша), якості дистиляції, часу витримки в бочках (з часом міцність знижується).

Види текіли. Класифікація

Текілу класифікують за двома основними параметрами: кількістю в дистиляті блакитної агави, а також витримкою готового спирту.

За першим пунктом є тільки два різновиди текіли:

  1. Tequila 100% Blue Agave. Сюди відносяться ті напої, які виготовлені виключно із соку блакитної агави в п’яти затверджених законом Мексики штатах: Халіско, Мічоакан, Гуанахуато, Наяріт і Тамауліпас. Якщо ці умови виконані, то на етикетці буде напис “Tequila 100% de agave”. Тобто до складу текіли такого роду не входить нічого, крім основного продукту, води і дріжджів.
  2. Tequila Mixto. Тут міститься від 99 до 51% соку агави в дистиляті, причому, набагато частіше цей показник ближче до 51%. Спирт, що залишився, як правило, тростинний або кукурудзяний, з добавками на кшталт карамелі, гліцерину, ванілі та інших підсилювачів смаку. Починаючи з 2006 такий напій можна виробляти не тільки в цільових штатах, а й за межами Мексики.

За витримкою або її відсутністю текіла буває таких видів:

  • Tequila Silver. Як правило, це напій низької якості на основі Tequila Mixto, зі значною часткою сторонніх спиртів і підсилювачами смаку. Із цієї тенденції є приємні винятки, як-от марка Legenda del Milagro Silver, яку високо оцінюють знавці.
  • Tequila Oro (Gold). Напої класу Mixto з мінімальною витримкою або без неї. Колір досягається за рахунок додавання натуральних барвників (карамелі).
  • Tequila Blanco (White/Platinum). Це Tequila 100% Blue Agave без витримки, відразу розлита в пляшки. Сюди відносять і спирти, які пробули в бочках не більше двох місяців. Не переплутати tequila Blanco c Silver досить просто, на пляшці має бути позначка “100% de agave”.
  • Tequila Reposado. Витримка в бочці від 2 місяців до року. Отримує природний золотистий колір від екстракції дубильних речовин з деревини дуба. Така текіла має більш м’який і збалансований смак, а також меншу міцність.
  • Tequila Añejo (витримана). Спирт проводить у бочці від 1 до 3 років. За цей час колір стає бурштиновим, напій отримує маслянистість і тривалий післясмак. У Мексиці для витримки текіли цього виду дозволено використовувати бочки об’ємом не більше 600 літрів.
  • Tequila Extra Añejo (понад високої витримки). Сюди відносять усю текілу, витриману в бочках понад три роки.

Цікавий факт: найдорожча текіла у світі, Ley, продана на аукціоні за 3,5 мільйона доларів. Її витримка становила 7 років.

Як вибрати текілу?

Після всього цього ми підходимо до питання: яка текіла краща, що вибрати? Самі мексиканці вважають, що хороша текіла не може бути Mixto, тобто спирт має бути на 100% з агави.

  • Насамперед шукаємо на етикетці один із варіантів напису: 100% Blue Agave, Tequila 100% puro de agave або 100% De Agave;
  • Справжня текіла виробляється тільки в Мексиці. Перші три цифри штрих коду – 750;
  • Знайдіть на етикетці NOM-ідентифікатор. Це номер, який присвоює винокурні уряд Мексики в державному реєстрі.

Як п’ють текілу?

Це залежить від того, як саме ви збираєтеся її пити: у вигляді шота (швидко, залпом) чи поступово смакуючи. Від цього також залежатиме і вибір стопок. Шоти прийнято пити з сіллю і лаймом. Є кілька варіантів:

  • посипати часточку лайма (або лимона) сіллю, відкусити трохи, випити шот і знову закусити;
  • насипати трохи солі на тильний бік долоні між великим і вказівним пальцем, злизнути її, потім випити шот і закусити лаймом.

Яка на смак текіла? Тягуча, освіжаюча, без надмірної заспиртованості. Її легко пити. Але все це стосується хорошої, 100% текіли відомих виробників з витримкою або без.

Чим запивати текілу? Якщо розібратися, з чим п’ють текілу самі мексиканці, то можна дійти висновку, що вони віддають перевагу текілі в чистому вигляді та вживають у вигляді шота, залпом. Дуже рідко вони запивають її сангрітою (суміш томатного і апельсинових соків з додаванням гострого перцю).

Стопки для текіли. Які вибрати? Усе залежит
ь від того, як ви п’єте. Якщо у вигляді шота, то найменші горілчані стопки циліндричної форми. Якщо п’єте смакуючи, використовуйте склянки для віскі типу “рокс” наливаючи текілу на одну третину. Однак пити повільно варто тільки витриману текілу.

Підсумки

Насамкінець нагадаємо, що текілу ви можете придбати в магазині Happy Bottle з доставкою по всій Україні. Ось кілька брендів, продукція яких відповідає високим стандартам якості: