Обробка брокколі перед готуванням

Популярні і корисні способи зимової заготовки брокколі

Любителі брокколі (інше ім’я – спаржева капуста) вважають за краще зберігати улюблений овоч на зиму. В цей час його вітаміни і мінерали найбільш цінні. Можна придбати готовий заморожений зелений набір в магазині. Але багато хто вважає корисними тільки ті овочі, які піддали заготівлі своїми руками. Для цього є кілька смачних, ефективних і простих у виконанні рецептів.

Брокколі в маринаді: спосіб приготування

Будь-який з способів заготовки брокколі починається з її попередньої обробки. Ретельно огляньте капусту. Приберіть пошкоджені або хворі суцвіття. Наступні дії виконуються безпосередньо перед заготівлею брокколі:

  • розділіть гілочки;
  • вимийте під проточною водою;
  • зріжте зайві суцвіття і стебла.

Порада. Для нейтралізації дрібних шкідників, які можуть залишитися після миття, брокколі вимочують в злегка підсоленій воді. Потім овоч повторно промивають.

Простий і популярний спосіб консервації брокколі – маринування. На 1 кг капусти підготуйте:

Для маринаду на таку кількість інгредієнтів знадобиться:

  • 120 г рослинного масла;
  • стільки ж оцту 9%;
  • 9 ст. л. цукру (без гірки);
  • 5 ст. л. солі;
  • 4-5 шт. перцю-горошку;
  • 3-4 лаврових листки.

Порада. Для брокколі відмінно підходять невеликі ємності, об’ємом 0,5-0,7 л. На вказане вміст вам знадобиться 3-4 банки.

  1. Наповніть каструлю 1,5 л води і закип’ятіть воду. Поставте мінімальний вогонь і завантажте в окріп всі інгредієнти маринаду.
  2. Потримайте на плиті каструлю хвилин 8-9, періодично помішуючи вміст.
  3. Одночасно займіться стерилізацією банок.
  4. Наріжте моркву шматочками, очистіть часник і вимийте петрушку.
  5. Як тільки вони будуть готові, покладіть в них зелень рівними шарами.
  6. До капустяним суцвіттям додайте моркву, часник (5 зубчиків на банку), петрушку (1-2 листочка). Кількість петрушки можна збільшити, грунтуючись на особистих смакових перевагах. Тоді брокколі вийде ароматні. Крім листя цієї зелені можете додати корінці.
  7. Залийте тару ледь закипілої маринадом. Потім закрутіть кришками, замотайте в ковдру і залиште дня на 3. Після цього мариновану капусту можна перенести в льох або комору.

Заготівля брокколі з томатами

Об’єднання брокколі з помідорами – зимовий соління чудового смаку. Підготуйте 600 г капусти і 3-4 помідори середньої величини. Томати будуть нарізатися, тому вибирати сорти з щільною шкіркою не обов’язково. Інші інгредієнти:

  • 300 г моркви;
  • 3-4 солодких перцю;
  • 3 зубчики часнику;
  • 600 г цукру;
  • 20 г солі;
  • 30 мл оцту 9%;
  • 0,5 ст. л. лимонної кислоти;
  • 1 шт. лаврове листя.

Як приготувати таку консервацію:

  1. Вимийте і очистіть овочі. Наріжте моркву кружечками.
  2. Нагрійте до кипіння води і на 5 хв. опустіть в неї моркву і брокколі. Відразу після цього відкиньте їх на друшляк підлогу крижану воду.
  3. Наріжте перець на невеликі шматочки, а помідори – на дольки (2 см завтовшки).
  4. Вимийте і висушіть банки. Покладіть шарами овочеві інгредієнти, включаючи часник.
  5. Приготуйте маринад. Для цього наберіть в каструлю 1 л води, додайте оцет, лимонну кислоту, сіль і цукор. Доведіть до кипіння, залийте в банки.
  6. Тепер самі баночки помістіть у велику каструлю і заповніть вільний простір водою до краю. Прокип’ятіть протягом 7 хв.
  7. Дістаньте і закатати ємності. Після укутайте на пару днів і відправляйте на тривале зберігання.

Рецепт брокколі з кольоровою капустою

На їх основі виходить дуже корисний і смачний салат. Візьміть і вимийте по 1 кг цвітної капусти та брокколі. Потім замочіть їх на 30 хв. в підсоленій воді. У тій же кількості потрібно покласти в салат моркву, цибулю ріпчасту і томати. Допоміжні складові:

  • 2-3 головки часнику, розділені на зубчики;
  • пучок кропу;
  • 200 мл оцту 9%;
  • по 35 г цукру і солі.
  1. Наріжте великими гуртками морква, кільцями або півкільцями – цибулю, соломкою – перець.
  2. простерилизуйте банки
  3. У ємність з водою (3 л) додайте сіль, цукор, оцет. Прокип’ятіть до 5 хв.
  4. Паралельно накладайте в банки підготовлені овочі і спеції. Потім все це залийте готовим маринадом. Засукайте.

Якщо нічого не хочеться готувати і ховати в банки, скористайтеся найпростішим способом заготовки брокколі – заморожуванням. Виберіть свіжі і здорові молоді суцвіття капусти. Підготуйте чисту тару: закривається пакет або пластиковий контейнер. Для ефективного зберігання в морозильній камері повинна бути постійна те
мпература -18 … -23 ° C.

Порада. Найкраще заморожувати тільки що зірвану з грядки брокколі. В крайньому випадку згодиться та, що зібрана кілька годин тому.

Підготовлену капусту розділите на гілочки і відсортуйте їх за розміром. З пакета або контейнера максимально видаліть повітря. Овоч розкладають невеликими партіями. Це потрібно для того, щоб взимку розморожувати овоч порційно. Господині рекомендують написати підписати ємність і вказати дату процедури. Температура зберігання підходить і для первинного заморожування броколі, хоча камера з функцією швидкої заморозки з цим впорається ефективніше.

Маринована брокколі: відео

Related Posts:

Як приготувати броколі

Придумати смакові поєднання з цим компонентом не складно. Така капуста підходить і до вершкової основи й до томатного соусу. Може бути з часником або гострим перцем, а може солодкою. На її основі готують супи, просто гарнір або салати. Що приготувати з броколі в духовці? Можна додати її в запіканку, запекти з м’ясом. Зробити з неї начинку для пирога або інших борошняних виробів.

Головне, правильно підготувати саму капусту – не переварити й не залишити сирою. Не перестаратися зі спеціями та не зробити зовсім позбавленою смаку. Це не так складно, як може здатися, потрібно лише вивчити кілька нюансів і вдалі смакові поєднання.

Ми підготували рекомендації, які допоможуть зробити все правильно. А, також, 5 вдалих рецептів з цим компонентом. З броколі – рецепти будуть простими, а на приготування піде мінімум часу.

Зміст:

Скільки варити броколі

Кидати у киплячу воду або холодну? Спеції додавати відразу чи потім? А, головне, скільки хвилин готувати, щоб вона була не сирою, але і не розм’якла повністю? Варто один раз самостійно приготувати капусту, щоб запам’ятати, як це робиться.

Наприклад, її можна зробити на пару. Поставити над окропом друшляк і тримати в ньому спаржеву капусту хвилин 15, попередньо приправивши спеціями, якщо хочете.

Але, все- таки, кращий спосіб, як смачно приготувати броколі – це відварити їх. Як?

  • Заливаєте воду в каструлю, додаєте сіль і накриваєте кришкою. Можна поставити вогонь на максимальну потужність, щоб вода швидко закипіла.
  • Візьміть половину ароматного лимона. Видавіть з нього трохи соку у воду, а потім цю половинку теж занурте в каструлю.
  • Броколі – руками розбираєте на середні або маленькі шматочки й кидаєте в лимонну воду. Тримайте в ній 6-8 хвилин і зливаєте воду.
  • Якщо варити менше, середина залишиться сирою. Якщо довше – продукт розвариться і перетвориться в кашу, а текстура його завадить насолодитися смаком.

Як варити броколі ви вже знаєте, а значить, можна вивчати цікаві рецепти з цим компонентом, смакові поєднання і способи приготування після того, як їх уже відварили.

Як приготувати броколі на сковороді

Щоб ще і посмажити спаржеву капусту, її потрібно попередньо проварити, але трохи менше – вистачить і 3-4 хвилини. Бо потім вона ще буде оброблятися, а ми не хочемо, щоб капуста розм’якла.

Ось приклад готування на пательні, для якої нам потрібні: 400 г броколі, 1 зубчик часнику, 2 ст. л. олії рослинної, сіль, а, також, сушені прованські трави.

Як смажити броколі? Спочатку потрібно сильно розігріти пательню. Зменшити вогонь до середнього, і влити олію. Розчавити ножем зубчик часнику і кинути на пательню на 1 хвилину, а потім відразу викинути його. У гаряче часникову олію кинути шматочки спаржевої капусти, посолити й додати прованські трави. Перевертаючи, обсмажувати, поки не з’явиться легка золотава скоринка. Можна ще раз полити трохи лимонним соком.

Таке блюдо добре поєднується з рисом, запеченою червоною рибою, вершковим соусом. Але і сама по собі, смажена броколі – смачна страва.

Броколі

Спаржеву капусту зі сметаною найкраще буде посмажити. Для цього нам потрібно: 400 г броколі, 150 мл густої сметани, сушені прованські трави, 50 г арахісу, сіль і чорний перець.

Для початку – замочіть у воді арахіс. Краще поставити його з вечора, щоб на наступний день він став зовсім м’який. Потім злийте воду, посоліть і перетріть до однорідності. Суцвіття спаржевої капусти відваріть, злийте воду і посипте спеціями.

На сильному вогні розігрійте пательню і влийте олію. Спочатку, 2-3 хвилини обсмажте саму капусту, потім додайте горіхи, а в кінці змішайте броколі зі сметаною. Коли та трохи загусне – можна знімати страву з вогню.

Як приготувати заморожені броколі

Ми вже розглянул
и різні способи готування свіжої капусти, але її не завжди можна купити в сирому вигляді. Заморожена капуста продається, зазвичай, порціями 300-400 грам, але її можна довго зберігати та розділяти на порції під час готування. Для прикладу, ось один рецепт:

Нам потрібно 200 г капусти, 200 г картоплі, сіль і перець, рослинна олія і часник. Також, 50 мл вершків і прованські трави, жменю смаженого кунжуту.

З чого почати підготовку? Поставте водяну баню, хай капуста броколі на ній розтане і приготується. Окремо відваріть картоплю зі спеціями. Обсмажте компоненти в рослинної олії з часником, змішайте з вершками. Помістіть їх у воду від картоплі, варіть ще 5 хвилин і перебити міксером на пюре. Посипте кунжутом при подачі.

Готували раніше сиру або заморожену броколі? Як більше сподобалося?