Почервоніла буряк що робити

У буряків червоніє листя: чому так відбувається і що робити в даній ситуації

Бадилля у буряків може бути не лише зеленим, але і жовтим, червоним, коричнево-бурим, сірим, фіолетовим. Від чого це залежить? Від тих умов, в яких росте рум’яна красень. Листя буряка, як лакмусовий папірець, відображає всі негативні фактори навколишнього середовища. Все, що не подобається — видно на листках. Дуже часто у буряків листя червоніє. Чому так відбувається і що робити дачникові, у якого і без того турбот безліч, інформує Ukr.Media.

Чому червоніє бадилля у буряків? Найбільш поширені причини:

Підвищена кислотність ґрунту

Буряк дуже чутливий до кислотності ґрунту. Він любитель нейтральних ґрунтів, тому при відхиленні від норми листя червоніє, росте дрібним, коренеплоди теж розвиваються погано.

Збалансувати кислотність допомагає деревна зола. Засобом рясно посипають землю під рослинами або поливають посадки зольним розчином, приготовленим в пропорції 2-3 склянки деревної золи на 10-літрове відро води. Перед поливом розчин ретельно перемішують.

Доломітове борошно і крейда для пониження кислотності вносять у ґрунт восени під перекопування. Свою дію вони проявлять вже в новому сезоні.

Ґрунт не лише кислий, але і бідний калієм

Кислі ґрунти найчастіше там, де не вистачає калію, тому ці два показники зазвичай розглядають в сукупності. Темно-червоне забарвлення листя буряків набуває при нестачі калію найчастіше по краях, внаслідок чого хвороба іноді називають краєлистим некрозом.

У такому разі корисно провести підгодівлю вапном і калієм: у 10-літровому відрі води розчинити 200 г вапна і 80 г хлористого калію. Розчин перемішати і полити буряк в кількості: 1 літр розчину на 1 погонний метр. Полив повторити через 2 тижні.

Нестача натрію

Це насамперед відбивається на листі — воно набуває червоний відтінок. Ґрунти, бідні натрієм, «лікують» солоною водою. Для цього два рази в сезон проводять полив розчином солі (1 склянка солі на 10 літрів води), прямо по листю з лійки з ситечком. Такий полив ефективно поєднувати з підживленням деревною золою.

Недолік фосфору

При дефіциті цього мікроелементу бадилля у буряка тьмяніє і стає темно-бурим.

Роблять фосфорні підживлення суперфосфатом у дозі 30-45 г/м².

Недолік магнію і марганцю

Це також викликає почервоніння листя буряків. Виручить підживлення гнойовою рідиною (1: 10 з водою) або пташиного посліду (1 до 20 з водою). Витрата — 1 літр на 1 погонний метр.

Захворювання

Якщо листя буряків не лише надто червоне, але і покриті плямами та дірочками, цілком можливо, що рослину здолали хвороби. Так, при фомозі або церкоспорозі можуть утворюватися численні плями бурого відтінку, які, зливаючись, створюють враження червоного листа.

Хороше підживлення і рясне пиття

Так, так. Рясний полив, часті підгодівлі, регулярне розпушування можуть настільки сподобатися бурякам, що вони одразу ж візьмуться наливатися соками. Тож листя теж стає соковитим і яскраво-червоними. Як зрозуміти? Придивіться, чи все в порядку з рослиною. Якщо вона не страждає від нестачі харчування, хвороб і шкідників, розвивається стабільно — все в порядку.

Особливості сорту

Деякі сорти буряка, від природи наділені такою особливістю — підвищене почервоніння бадилля. Такий буряк смачний, але не дуже добре зберігається. Якщо рослини сильні та міцні, а коренеплоди великі й добре розвинені, але бадилля червона — все в порядку. Адже головне на грядці — урожай!

Варто зазначити, що нерідко захворювання пов’язані з нестачею того чи іншого мікроелемента в раціоні рослини, тоді розв’язувати проблему варто у сукупності. У будь-якому випадку, зайве підживлення бурякам не зашкодить, адже всі перераховані в даній статті натуральні засоби.

Буряк корисний, але не всім: коли не можна їсти червоний овоч

Буряк — один із найбільш популярних овочів серед українців. Він містить багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Однак є люди, яким не можна їсти червоний буряк. Все про користь і шкоду цього овоча читайте в матеріалі.

Що лікує червоний буряк

Буряк багатий антиоксидантами, які захищають клітини організму від шкідливого впливу вільних радикалів. Це також зміцнює імунітет, знизуючи ризик простудних захворювань. Особливо сильним антиоксидантом, який міститься в буряках, є бетаїн. Він сприятливо діє на здоров’я печінки, допомагає відновленню її клітин і
захищає орган від шкідливого впливу.

Також у буряках є клітковина, яка сприяє хорошому травленю й насичує. Ця властивість овоча особливо корисна тим, хто хоче скинути вагу. Буряк додатково підтримує здорову мікрофлору кишківника та запобігає закрепам.

В буряках містяться нітрати, які в організмі перетворюються на оксид азоту, що розширює судини й допомагає знизити артеріальний тиск. Тому вони вважаються особливо корисним продуктом для підтримання здоров’я серцево-судинної системи та навіть можуть допомогти знизити ризик інфаркту.

Чим корисний буряк для жінок? Через велику кількість марганцю, бору й заліза він позитивно впливає на кров і допомагає відновити крововтрату після менструації. Рекомендують вживати буряк і під час менопаузи, адже він допомагає відновити гормональний фон.

Фахівці стверджують, що сирий червоний буряк корисніший за варений, адже в ньому зберігається більше вітамінів і поживних речовин. Однак варений овоч не лише зберігає більшість вітамінів і мінералів, але й краще засвоюється за проблем із ШКТ, знижуючи вплив кислоти на кишківник.

Коли не можна їсти червоний буряк

Незважаючи на численні переваги червоного буряка для здоров’я, їсти цей овоч можна далеко не всім. Є люди, яким потрібно скоротити його вживання або й зовсім виключити буряк із раціону:

  • Сечокам’яна та жовчнокам’яна хвороба — через вміст оксалатів вживання буряків може сприяти утворенню каменів у сечовивідних і жовчовивідних шляхах.
  • Цукровий діабет — через вміст цукру й високий глікемічний індекс.
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту — буряк має проносний ефект, тому може бути протипоказаний за синдрому подразненого кишківника та діареї.
  • Гіпотонія — великі порції буряків можуть спричинити різке зниження артеріального тиску.

Скільки буряків можна з’їсти на день

Здоровій людині лікарі рекомендують вживати 100-200 грамів буряків щодня в будь-якому вигляді. Ввечері овоч також можна їсти, але намагатися зробити це за дві години до сну.

Буряки — корисні й поживні овочі, які містять чимало мінералів, вітамінів. Проте перш ніж включити його до свого раціону, варто проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути можливих проблем зі здоров’ям.

Читайте також:

Чому у буряка червоніє листя

Серед садівників буряк вважається однією з невибагливих культур, вирощування якої рідко викликає труднощі, особливо у досвідчених городників. Але, як будь-яка рослина, вона потребує певної міри індивідуального догляду-в іншому випадку зростання коренеплоду може гальмуватися, а то зовсім залишити власника без врожаю. Одним з наочних індикаторів здоров’я є листя: в нормальних умовах зелені з бордовими прожилками. Будь-які зміни зовнішнього вигляду свідчать про проблеми, ігнорування яких рідко призводить до позитивних результатів. Так чому ж червоніють листя буряка і що робити для порятунку врожаю?

Причини почервоніння бурякових листя

Факторів, що призводять до появи червоної бадилля, можна виділити безліч: від неправильного режиму поливу до нестачі мінеральних речовин. Перш ніж робити будь-які дії з порятунку, слід досконально переконатися, що причина визначена вірно. Особливо це стосується підгодівлі і добрив, адже надлишок речовин часто згубно позначається на здоров’ї рослини.

Основними джерелами бід є:

  • неправильний догляд: погано підібраний грунт; відступу від норми поливу;
  • недотримання балансу речовин: нестача натрію; нестача калію і фосфору; надлишок мінеральних добрив;
  • грибкова хвороба: церкоспороз.

І якщо шкода останнього інтуїтивно зрозумілий, то до складу грунту і підгодівлі часто виникають питання у тих, хто намагається не тільки слідувати відомим інструкціям, але розуміти, що і для чого він робить.

Недостатній вміст в грунті натрію

Одна з найпоширеніших проблем, що проявляються почервонінням листя — це нестача натрію, необхідного буряку для повноцінного розвитку плода. Особливо важливий він при початкових стадіях, так як сприяє не тільки росту, але кращої засвоюваності інших мінеральних речовин. До того ж, не варто забувати про те, що саме натрій сприяє накопиченню цукру, а значить, безпосередньо впливає на підсумкові смакові якості плода.

Впізнати цю проблему можна по поширенню червоного відтінку на всій поверхні листа і затримці (якщо не зупинці) зростання кореневища. З термінових рішень часто призв
одять обробку солоною водою, проте хлорид натрію негативно позначається на стані грунту в цілому, тому даного способу по можливості краще уникати.

Недостатній вміст в грунті калію і фосфору

Не менш значущими для буряка є й інші мінеральні речовини, нестача яких також призводить до уповільнення зростання. З’ясувати, що саме в дефіциті, можна по виду змін на листках. Недолік калію виражається почервонінням країв і подальшому скручуванні і висиханні. Якщо ж рослині не вистачає фосфору, то бадилля темніє повністю, поступово набуваючи фіолетово-червоний колір.

Підвищена кислотність грунту

Родом із Середземномор’я, буряк звична до нейтрального і слаболужного грунту. Порушення цього балансу вкрай негативно відбивається на стані рослини: плоди майже не розвиваються, а листя залишаються дрібними і червоніють. Та й мінеральні речовини в кислому середовищі утворюють більш складні сполуки, що ускладнює їх засвоєння. Тим більше це важливо пам’ятати, тому як з плином часу під дією природних процесів грунт окислюється мимовільно. А значить, її необхідно своєчасно вапнувати або іншим способом контролювати pH.

Перевірити стан землі можна за допомогою спеціального обладнання, Багатьом відомої лакмусового паперу або навіть кухонними продуктами. Так, якщо грунт закислений, то при поливанні його лужним розчином (наприклад, соди) піде хімічна реакція з шипінням, появою білої піни і нагріванням. І навпаки, виявися він з високим вмістом лугу — буде реагувати на протоку оцтом. Відсутність реакцій покаже нейтральність середовища.

Способи вирішення проблеми

Залежно від джерела труднощів, рятувати буряк доводиться різними способами.

У разі грибкової хвороби, що виглядає як червоно-бурі плями з поступовою появою отворів, уражені листя врятувати вже не можна. Необхідно буде їх видалити, а решта обробити розчином з міддю (наприклад, отриманим з мідного купоросу). Також рекомендується в період активного росту використовувати фунгіциди і не забувати протруювати території майбутньої посадки.

Інакше йде справа з дефіцитом або, навпаки, перебором тих чи інших речовин. Брак натрію, калію і фосфору варто заповнювати відповідними добривами: нітратом натрію, калійної сіллю, суперфосфатом та іншим. Існують комплексні підгодівлі, а в деяких випадках виявляється достатнім використовувати натуральне добриво — таке як деревну золу. Вона містить в своєму складі всі необхідні елементи, притому не надмірної кількості. А якщо все-таки мінералів потрапило надмірно багато, то варто ретельно пролити грунт, вимиваючи тим надлишки, після чого на деякий час залишити овоч підсихати: виключити додаткове зволоження і підгодівлі, регулярно рихлити землю.

Коли ж причиною почервоніння листя є порушення кислотно-лужного балансу, то грунт необхідно будь-яким методом привести до потрібного показника pH. Прекрасно з цим завданням справляється зазначена вище деревна зола-близько одного-трьох склянок на 10 літрів води. Ще рекомендується доломітове борошно і вапняк, переважно в періоди повного перекопування городу.

Але головним способом захистити буряк від всіх цих проблем є грамотний догляд, регулярне відстеження стану як самої рослини, так і землі. Адже хоч би якою була вона невибаглива, а саме дефіцит уваги провокує інші порушення розвитку.

Правильний догляд за буряком

Чому це настільки важливо? Будь-яка рослина вимагає індивідуального підходу. Якщо ігнорувати його запити, то великий шанс забути про якісний врожай. Без дотримання основних правил коренеплід не буде розвиватися і насичуватися корисними речовинами, залишаючись дрібним, слабо придатним в їжу. У підсумку час і матеріали виявляться витрачені даремно.

Видалення бур’янів і розпушування грунту

Початкові стадії розвитку коренеплоду проходять порівняно повільно. Набагато повільніше, ніж виростають бур’яни, що забирають собі мікроелементи, вологу, що обмежують собою доступ світла і кисню. Своєчасне видалення зайвих поселенців з грядки строго необхідно для повноцінного росту культури. Більш того, бур’яни можуть стати мимовільним переносником хвороб і шкідників, які навряд чи порадують господаря посівів.

Паралельно з усуненням сторонніх елементів не завадить виробляти і розпушування верхніх шарів грунту. Це корисно за кількома параметрами: дозволяє повітрю легше проникати всередину землі, досягаючи кореневої системи; допомагає глибше проникати воді, притому не застоюючись (в іншому вип
адку виникає ризик загнивання); спрощує процес подолання насипу в період пророщування. Та й будь-який грунт має властивість з плином часу злежуватися, утрамбовуватися, що без розпушування значно ускладнює рослині доступ до необхідних поживних речовин.

Проріджування

Процес, вельми актуальний при вирощуванні буряка, тому як її насіння є багатоплідними. Без проріджування культурі буде не діставати місця і харчування, що безпосередньо відіб’ється на врожайності. А ось пересадку вона переживає спокійно, що дозволяє вільно розділяти одне кореневище на кілька самостійних частин, висаджуючи їх на необхідному один від одного видаленні.

Протягом розвитку слід провести як мінімум три проріджування щодо віку культури:

  1. Перший сигнал-це формування пари повноцінних листочків. На даному етапі рекомендується залишати відстань близько 2-3 сантиметрів між екземплярами.
  2. Наступне проріджування необхідно, коли кількість листя в розетці досягне 5-6. Найбільш зручним інтервалом між саджанцями стане відстань 4-6 сантиметрів.
  3. Фінальний етап часто припадає на серпень, коли рослина потребує максимальної відстані від сусідніх посівів. Ідеальними прийнято вважати проміжки 8-10 сантиметрів.

Слід враховувати, що дану операцію набагато простіше провести, коли земля рясно волога — після дощу або хорошого протоки. В цьому випадку саджанці витягуються легше, менше ризик пошкодити кореневище. А після посадки в нове місце адаптація пройде значно швидше.

Полив

Буряк любить рівномірно зволожений грунт без застою, тому рекомендується два-три протоки в тиждень. Недолік вологи згубно позначиться на зростанні і розвитку овоча, а надлишок — на тривалості подальшого його зберігання. Проблеми з поливом також провокують почервоніння бадилля, проте значно менше впливають на швидкість розвитку рослини.

Залежно від погоди частота штучного зволоження може збільшуватися або скорочуватися. У період активного росту саджанців потрібно більше води, а ось незадовго до збору врожаю поливи слід поступово припинити. При такому підході коренеплід до моменту вилучення встигне накопичити більше цукру, що зробить його привабливішим на смак.

Воду слід брати кімнатної температури, так як крижана здатна серйозно пошкодити кореневу систему. Щоб спростити процес і скоротити частоту поливу, можна мульчувати грунт. Але тут важливо стежити, щоб волога не стояла занадто довго, інакше почнеться процес гниття і урожай загине.

Внесення добрив

Для повноцінного розвитку культурі необхідні різного типу підгодівлі, покликані вилуговувати грунт, насичувати її натрієм, калієм, фосфором та іншими корисними речовинами. Всі добрива рекомендується вносити на вологу землю або ж відразу розводити з водою (залежить від вказівок в інструкції). Процес також можна поєднувати з розпушуванням верхнього шару грунту для більш рівномірного і успішного проникнення.

Перша підгодівля йде не раніше формування 3-4 листочків, інакше є ризик спалити ще молоді рослини. У період росту буряку особливо корисний азот, пізніше-калій. Повторне добриво часто доводиться на момент змикання рядів. Натрієві і фосфорні підгодівлі привносяться в міру необхідності, так само як і луг. Ці потреби легко відстежуються за зовнішнім виглядом і станом бадилля.

Почервоніння листя буряка-це сигнал до того, що рослині надано недостатній догляд. Залежно від особливостей з’явилися змін можна більш-менш достовірно припустити, в чому полягає проблема і чому культура не бажає повноцінно розвиватися. А знання причин дозволяє виправити ситуацію, тим самим покращуючи урожай. Адже буряк не вимагає особливо складного догляду, і уважне ставлення до поливу, своєчасне підгодовування і проріджування дозволяють без труднощів отримати смачний і корисний результат.