Сапроновар технологія цукрового виробництва
Насоси для цукрового та крохмального виробництва
Маючи багаторічний досвід у виробництві й технологіях, KSB готова запропонувати насоси й арматуру для кожного технологічного етапу виробництва цукру та крохмалю.
Цукровий очерет та цукровий буряк
На початку виробництва цукру стоїть врожай цукрових буряків – їх збирання починається зазвичай у середині вересня і триває від 80 до 110 днів. У цей час обладнання має працювати безвідмовно, щоб не зупинити весь процес виробництва цукру. А якщо збій усе ж таки стався, сервіс і запасні частини необхідно надати негайно.
Цукрове виробництво включає різні процеси з рідинами: транспортування суміші бурякової стружки й соку в колонний дифузійний апарат або перекачування розчинених у воді кристалів цукру тощо. Ці складні процеси вимагають індивідуальних системних рішень, передусім технологічно придатних і технічно досконалих виробів.
Багато з компонентів KSB можна цілеспрямовано пристосувати до вимог замовника. Наприклад, насос у спіральному корпусі KWP можна зробити зі спеціальних матеріалів для абразивних середовищ, таких як вапняне молоко, фільтраційний осад або забруднена промивна вода. До цих, а також інших насосів, наприклад, Etanorm або MCKP, пасують контактні ущільнювальні кільця розробки й виробництва компанії KSB (включаючи систему живлення), спеціально пристосовані до цієї сфери використання.
KSB пропонує спеціальні насоси й арматуру для кожного кроку виробництва цукру: від миття буряка й екстракції до кристалізації.
Від соку цукрового буряка до кристалічного цукру – KSB пропонує рішення для всіх етапів виробництва.
Харчові продукти або промисловість: KSB пропонує потужні насоси та арматуру для виробництва крохмалю.
Залежно від регіону та притаманних кліматичних умов крохмаль можна отримувати з кукурудзи, картоплі, пшениці, гороху або маніоки. Але незалежно від типу рослинної сировини KSB готова запропонувати рішення для всіх сфер використання в крохмальному виробництві – передусім це вигідно виробникам комплектного обладнання з багатьма установками для різної сировини.
Виробництво крохмалю постійно зростає в усіх країнах світу. Поряд з виробництвом крохмалю для харчової промисловості, що відповідає гігієнічним нормам, існують також інші замовники: так званий технічній крохмаль застосовується у виробництві будівельних матеріалів і картону, у текстильній, косметичній і фармакологічній промисловості.
Перевага: KSB як постачальник з повним спектром послуг має номенклатуру спеціалізованих виробів і сервісні рішення для всіх сфер застосування та для кожного технологічного етапу.
У KSB ви отримаєте всі необхідні вироби та послуги з одних рук.
KSB – це поєднання багаторічного виробничого й технологічного досвіду із широким асортиментом. Тож KSB може надати всі необхідні насоси й арматуру не лише для основних процесів, але й для периферії, тобто для допоміжних процесів виробництва цукру та крохмалю.
Багато з компонентів можна пристосувати до вимог замовника: наприклад, насос у спіральному корпусі KWP для основних процесів можна виготовити з різних матеріалів, зокрема стійких до абразивних середовищ, таких як вапняне молоко, фільтраційний осад або забруднена промивна вода. KSB також пропонує контактні ущільнювальні кільця, спеціально розроблені для певної сфери використання і певного типу насосів, що гарантують тривалий строк експлуатації.
Ці переваги доповнює сервісна мережа KSB, яка діє в усьому світі. Для вас працюють понад 3000 фахівців у більш ніж 170 сервісних центрів, які швидко виконають роботи з технічного обслуговування, підтримки експлуатаційного стану й ремонту.
Технологія виробництва цукру з цукрового буряку
• ЦУКРОВІ БУРЯКИ — ОСНОВНА В НАШІЙ КРАЇНІ СИРОВИНА ДЛЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА . ЗА БОТАНІЧНИМИ ОЗНАКАМИ ВОНИ НАЛЕЖАТЬ ДО РОДИНИ МАРЕНОВИХ .
• ЦУКОР ВИРОБЛЯЮТЬ З КОРІННЯ БУРЯКІВ ПЕРШОГО РОКУ ЇХНЬОГО РОЗВИТКУ .
• ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ ВИРОЩЕНИХ БУРЯКОВИХ КОРЕНІВ НАДХОДИТЬ НА ЦУКРОВІ ЗАВОДИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ .
ПРИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА
ПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ , УКЛАДАННЯ В КАГАТИ
• ПРИЙМАННЯ БУРЯКІВ ТА УКЛАДАННЯ В КАГАТИ
• ПРИ ПРИЙМАННІ ЦУКРОВОГО БУРЯКА
ВИЗНАЧАЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ ДО
ВИМОГ ГОСТІВ ПО ФІЗИЧНОМУ СТАНУ ,
ЗРІЛОСТІ , ЗАГАЛЬНІЙ ЗАБРУДНЕНОСТІ І
ЗАЛЕЖНО ВІД ЦЬОГО УКЛАДАЮТЬ В
КАГАТИ НА ЗБЕРІГАННЯ . ЧАСТКОВО
ПОШКОДЖЕНИЙ ( ГРИЗУНАМИ АБО
МЕХАНІЧНИМИ УШКОДЖЕННЯМИ ) ЦУКРОВИЙ БУРЯК ОДР
АЗУ
ПОПЕРЕДНЄ МИТТЯ ПІД ЧАС ТРАНСПОРТУВАННЯ
• ГІДРАВЛІЧНА ПОДАЧА . ПОДАЧУ БУРЯКІВ З
БУРЯЧНОЇ НА ЗАВОД ЗДІЙСНЮЮТЬ ПО
ПОХИЛОМУ ЖОЛОБУ ГІДРАВЛІЧНОГО
ТРАНСПОРТЕРА ВОДНИМ ПОТОКОМ . ТАКИМ
ЧИНОМ , БУРЯК ВЖЕ ПРИ ПОДАЧІ ЗАЗНАЄ
ЧАСТКОВОГО МИТТЯ ТА ВІДДІЛЕННЯ ВІД
ДОМІШОК . ДЛЯ ЦЬОГО ГІДРОТРАНСПОРТЕР ЗАБЕЗПЕЧЕНИЙ СПЕЦІАЛЬНИМИ ПРИСТРОЯМИ :
ГИЧКО -, СОЛОМО -, ПІСКО – ТА КАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧАМИ .
• А ЩОБ НА ДНІ ГІДРОТРАНСПОРТЕРА НЕ ОСІДАВ ПІСОК , ВОДУ В ТРАКТ ПОДАЮТЬ ПОСТІЙНО .
ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК
• КАМЕНЕУЛОВЛЮВАЧ – ДЛЯ ВИДАЛЕННЯ ВАЖКІВ ДОМІШОК
ВИДАЛЕННЯ ЛЕГКИХ ТА ВАЖКИХ ДОМІШОК
Миття буряків відбувається в кулачкових ( з низьким рівнем води , з високим рівнем води , комбінованих ) або в барабанних бурякомийках . Процес миття повинен проводитися дуже ретельно , тому що домішки погіршують роботу бурякорізок і забруднюють дифузійний сік .
Зважування . Підготовлені до переробки буряки зважують на автоматичних порційних вагах . Показник цієї ваги служить основою всього хімікотехнологічного обліку на заводі .
• ДЛЯ ОТРИМАННЯ БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ
ЗАСТОСОВУЮТЬ РІЗАЛЬНІ МАШИНИ —
• ЗА КОНСТРУКЦІЄЮ БУРЯКОРІЗКИ БУВАЮТЬ ВІДЦЕНТРОВІ , ДИСКОВІ ТА БАРАБАННІ .
НАЙБІЛЬШЕ ПОШИРЕННЯ МАЮТЬ
ВІДЦЕНТРОВІ БУРЯКОРІЗКИ . У ВІДЦЕНТРОВИХ
БУРЯКОРІЗКАХ БУРЯКИ ПОТРАПЛЯЮТЬ У
ПРОСТІР , ДЕ ОБЕРТАЄТЬСЯ РОТОР ,
ПРИТИСКУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК ВІДЦЕНТРОВОЇ СИЛИ ДО НОЖІВ , ВСТАНОВЛЕНИХ У ВИРІЗКАХ
ВЕРТИКАЛЬНОГО ЦИЛІНДРИЧНОГО КОРПУСА ,
ТА РІЖУТЬСЯ В СТРУЖКУ . НОЖІ ЗАКРІПЛЕНІ НЕРУХОМО , ЇХ МОЖНА ЗАМІНИТИ , НЕ ЗУПИНЯЮЧИ БУРЯКОРІЗКИ .
• МЕТА ЦЬОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ — ВИЛУЧЕННЯ З БУРЯКОВОЇ СТРУЖКИ
МАКСИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ЦУКРОЗИ . ДЛЯ
ЦЬОГО СТРУЖКУ ОБРОБЛЯЮТЬ ПРОТИТОКОМ У
ВОДІ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 70—75° С . ВНАСЛІДОК
ТАКОГО ВПЛИВУ ПРОТОПЛАЗМА В КЛІТИНАХ
ДЕНАТУРУЄ , ПРАКТИЧНО ВСЯ ЦУКРОЗА ТА ДЕЯКА ЧАСТИНА РОЗЧИНЕНИХ НЕЦУКРІВ ЧЕРЕЗ СТІНКИ КЛІТИН ПЕРЕХОДЯТЬ ( ДИФУНДУЮТЬ ) У ВОДУ . СУМІШ БУРЯКОВОГО СОКУ ТА ВОДИ НАЗИВАЮТЬ ДИФУЗІЙНИМ СОКОМ .
• ДИФУЗІЙНИЙ СІК , КРІМ ЦУКРУ , МІСТИТЬ БІЛКИ , АМІНОКИСЛОТИ , ОРГАНІЧНІ
КИСЛОТИ , МІНЕРАЛЬНІ СОЛІ , ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ . МАЄ ТЕМНИЙ КОЛІР , КИСЛУ РЕАКЦІЮ , МІСТИТЬ ШМАТОЧКИ МЕЗГИ . ТОМУ ЙОГО НЕОБХІДНО ОЧИЩАТИ .
• СПОЧАТКУ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬ МЕЗГУ НА МЕЗГОВЛОВЛЮВАЧАХ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ДІЇ , БО
МЕЗГА МІСТИТЬ ПРОТОПЕКТИН , ЯКИЙ В ЛУЖНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПЕРЕХОДИТЬ В
РОЗЧИН І НА СТАДІЇ ОЧИЩЕННЯ ВАПНОМ МОЖЕ УТВОРИТИ ЖЕЛЕПОДІБНИЙ ОСАД , ЩО УСКЛАДНЮЄ ФІЛЬТРАЦІЮ . ПОТІМ ЗДІЙСНЮЮТЬ ОЧИЩЕННЯ , ЯКЕ ВКЛЮЧАЄ ТРИ
– ПОПЕРЕДНЄ , ОСНОВНЕ ВАПНУВАННЯ ( ДЕФЕКАЦІЯ ),
– ПЕРША КАРБОНІЗАЦІЯ ( САТУРАЦІЮ ),
– ВАПНУВАННЯ ПЕРЕД ІІ КАРБОНІЗАЦІЄЮ ( ДЕФЕКАЦІЯ ),
ОЧИЩЕННЯ СОКУ
• ВАПНУВАННЯ ( ДЕФЕКАЦІЯ ) – ЦЕ ОБРОБКА СОКУ ВАПНОМ В КІЛЬКОСТІ 0,25 — 0,3% ДО МАСИ БУРЯКА , ЇЇ МЕТА :
– НЕЙТРАЛІЗУВАТИ ВІЛЬНІ КИСЛОТИ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ , – ОСАДИТИ ЗНАЧНУ КІЛЬКІСТЬ КОЛОЇДНИХ РЕЧОВИН І – ОСАДИТИ НЕЦУКРИ .
• ВАПНУВАННЯ ( САТУРАЦІЯ ) ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З МЕТОЮ ДОДАТКОВОГО ОЧИЩЕННЯ СОКУ ШЛЯХОМ АДСОРБЦІЇ НА СВІЖЕ УТВОРЕНИХ КРИСТАЛАХ САСО 3 ЗВАЖЕНИХ ЧАСТОК І РОЗКЛАДАННЯ САХАРАТІВ КАЛЬЦІЮ . СІК РАЗОМ З ОСАДОМ НАДХОДИТЬ У САТУРАТОР , ДЕ ЧЕРЕЗ НЬОГО ПРОДУВАЮТЬ СО 2.
• ЦЕЙ ГАЗ ОДЕРЖУЮТЬ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ ВАПНЯКУ В ПЕЧАХ ПРИ ВИСОКІЙ ТЕМПЕРАТУРІ .
ОЧИЩЕННЯ СОКУ
• ДЛЯ ВІДДІЛЕННЯ ОСАДУ З СОКУ ПІСЛЯ ВАПНУВАННЯ ТА КАРБОНІЗАЦІЇ ЙОГО ПІДДАЮТЬ АБО ВІДСТОЮВАННЮ ТА ФІЛЬТРУВАННЮ .
• ФІЛЬТРУВАННЯ — ВИДАЛЕННЯ ЗВАЖЕНИХ ЧАСТИНОК , ЩО НЕ ВИПАЛИ У ОСАД .
ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПІД ТИСКОМ 0,3 – 0,4 МПА І ТЕМПЕРАТУРІ 80 – 90° С .
• ОЧИЩЕНИЙ СІК НАПРАВЛЯЄТЬСЯ НА СУЛЬФІТАЦІЮ .
СУЛЬФІТАЦІЯ – ОСТАННЯ СТАДІЯ ОЧИЩЕННЯ СОКУ – ОБРОБКА SO2. МЕТА – ЗНЕБАРВЛЕННЯ СОКУ , ЗМЕНШЕННЯ ЙОГО В ’ ЯЗКОСТІ , А ТАКОЖ ЙОГО ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ .
• SO2 НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ ОДЕРЖУЮТЬ ШЛЯХОМ СПАЛЮВАННЯ СІРКИ В СПЕЦІАЛЬНИХ ПЕЧАХ .
ВИПАРЮВАННЯ СОКУ
• ОТРИМАНИЙ ОЧИЩЕНИЙ СІК МІСТИТЬ 15 -16% СУХИХ РЕЧОВИН , З ЯКИХ 14 -15%
СКЛАДАЄ САХАРОЗА . ЩОБ ВИДІЛИТИ САХАРОЗУ НЕОБХІДНО ЗГУСТИТИ СІК І ОТРИМАТИ
ПЕРЕНАСИЧЕНИЙ ЦУКРОМ РОЗЧИН . СПОЧАТКУ СІК ЗГУЩУЮТЬ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН
65%, ПРИ ЯКОМУ САХАРОЗА НЕ КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ . ПІСЛЯ ЗГУЩЕННЯ СИРОПУ ДО ВМІСТУ СУХИХ РЕЧОВИН 65% ПРОВОДЯТЬ ЙОГО ОЧИЩЕННЯ . ОЧИЩЕНИЙ СИРОП НАПРАВЛЯЮТЬ У ВАКУУМ – АПАРАТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ Й ВАРІННЯ УТФЕЛЯ .
• УВАРЮВАННЯ СИРОПУ ЗДІЙСНЮЮТЬ У ВАКУУМ – АПАРАТАХ ПЕРІОДИЧНОЇ ДІЇ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ 75- 80 º С ДО КОНЦЕНТРАЦІЇ СУХИХ РЕЧОВИН 92
,5—93,5 %.
• ПРИЗНАЧЕННЯМ УВАРЮВАННЯ Є ВИДІЛЕННЯ ЦУКРОЗИ З
РОЗЧИНУ У ВИГЛЯДІ КРИСТАЛІВ ТА ОТРИМАННЯ СУМІШІ КРИСТАЛІВ ТА МІЖКРИСТАЛЬНОГО РОЗЧИНУ ( ТАК ЗВАНОГО УТФЄЛЯ І КРИСТАЛІЗАЦІЇ ).
• У ЦУКРОВИЙ РОЗЧИН ДОДАЮТЬ ТОНКОПОДРІБНЕНУ ЦУКРОВУ
ПУДРУ , ЯКА СТАЄ ЗАТРАВКОЮ ДЛЯ ВИНИКНЕННЯ В РОЗЧИНІ ЦЕНТРІВ КРИСТАЛІЗАЦІЇ .
• ЩОБ ОТРИМАТИ КРИСТАЛІЧНИЙ ЦУКОР , ТВЕРДУ ФАЗУ ВІДДІЛЯЮТЬ ВІД РІДКОЇ МЕХАНІЧНИМ
СПОСОБОМ НА ЦЕНТРИФУГАХ . НАЗИВАЮТЬ ЦЕЙ ПРОЦЕС ЦЕНТРИФУГУВАННЯМ ( ФУГОВКОЮ ).
ВІДЦЕНТРОВА СИЛА , ЩО ВИНИКАЄ ПРИ ОБЕРТАННІ
РОТОРА ЦЕНТРИФУГИ З УТФЕЛЕМ , У БАГАТО РАЗІВ
БІЛЬШЕ СИЛИ ВАЖІННЯ , ТОМУ РОЗДІЛЕННЯ ТВЕРДОЇ ТА РІДКОЇ ФАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ ДУЖЕ ШВИДКО .
• ВОЛОГІСТЬ ВИВАНТАЖЕНОГО З ЦЕНТРИФУГИ ЦУКРУ
КОЛИВАЄТЬСЯ В МЕ ¬ ЖАХ 0,5—1,5 %, А ТЕМПЕРАТУРА
— 70—80° С . ТАКИЙ ЦУКОР НЕОБХІД ¬ НО СУШИТИ ,
ОСКІЛЬКИ В НЬОМУ УТВОРЮЮТЬСЯ ГРУДКИ , А ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ КРИСТАЛИ ЛЕГКО УШКОДЖУЮТЬСЯ .
• ЦУКРОСУШИЛЬНА УСТАНОВКА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ
СТАЛЕВИХ БАРАБАНІВ , ЩО ПОХИЛО ОБЕРТАЮТЬСЯ , З
ЛОПАТКАМИ ВСЕРЕДИНІ . ОДИН БАРАБАН — СУШИЛЬНИЙ , ІНШИЙ — ОХОЛОДЖУВАЛЬНИЙ . ЧЕРЕЗ
БАГАТОРАЗОВЕ ПЕРЕСИПАННЯ ЧАСТИНА ЦУКРУ ЗДРІБНЮЄТЬСЯ , ГРАНІ КРИСТАЛІВ СТИРАЮТЬСЯ ТА ВТРАЧАЮТЬ БЛИСК .
ПАКУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ
• ЦУКОР – ПІСОК ФАСУЮТЬ В ПАПЕРОВІ АБО ПОЛІЕТИЛЕНОВІ ПАКЕТИ МАСОЮ НЕТТО 0, 5 ТА 1, 0 КГ . ТАКОЖ ЦУКОРПІСОК ПАКУЮТЬ МАСОЮ НЕТТО 50 КГ . НА КОЖЕН МІШОК
З ЦУКРОМ ПОВИНЕН БУТИ ПРИКРІПЛЕНИЙ ЯРЛИК
РОЗМІРОМ 9 СМ Х 5 СМ . ЯРЛИК НАКЛАДАЄТЬСЯ НА ГОРЛОВИНУ МІШКА Й ПРОШИВАЮТЬ ОДНОЧАСНО З МІШКОМ .
• СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ В УПАКОВЦІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ
ДЛЯ ЦУКРУ – ПІСКУ : НА СКЛАДАХ , ЩО ОТОПЛЮЮТЬСЯ –
ДО 8 РОКІВ , НА СКЛАДАХ , ЩО НЕ ОТОПЛЮЮТЬСЯ – ВІД 1, 5 ДО 4 РОКІВ , ЗАЛЕЖНО ВІД КЛІМАТИЧНИХ УМОВ ТА ВИДУ ТАРИ .
• МЕЛЯСА — ГУСТА РІДИНА ТЕМНО – КОРИЧНЕВОГО КОЛЬОРУ З
ГОСТРИМ ЗАПАХОМ І НЕПРИЄМНИМ СМАКОМ (4,5 — 5,5% ДО
МАСИ БУРЯКІВ ). ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ
ДРІЖДЖІВ , ЕТИЛОВОГО СПИРТУ , МОЛОЧНОЇ І ЛИМОННОЇ КИСЛОТ , ГЛІЦЕРИНУ ; У КОМБІКОРМОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЯК ДОМІШКИ В КОРМА ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН .
• БУРЯКОВИЙ ЖОМ Є ОСНОВНИМ ПОБІЧНИМ ПРОДУКТОМ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ , ЩО МІСТИТЬ 6 − 7,5% СУХИХ
РЕЧОВИН , ЗОКРЕМА 0,2 − 0,4% ЦУКРУ . ВИХІД СИРОГО БУРЯКОВОГО ЖОМУ СТАНОВИТЬ 80-83% ДО МАСИ ПЕРЕРОБЛЕНИХ БУРЯКІВ .