Слива маринована на зиму
Сливи мариновані
Сливи мариновані – неперевершена закуска. Покроковий рецепт маринування сливи, заготівля на зиму. Чудовий смак.
Автор понад 1100 рецептів. Буду радий, якщо ви поділитеся рецептом.
Схожі рецепти
Соус ткемалі
Соус зі слив
Мариновані печериці
Слива — одне з найважливіших фруктових дерев в країнах з помірним кліматом. До нас слива потрапила, як вважають знавці, з Італії і, іншим шляхом — Кавказу. Власне слива, продукт гібридизації дикої аличі та терну, окультурена в глибоку давнину і вирощувалася спочатку на Кавказі і в Малій Азії.
По собі знаю, слив багато не з’їси, живіт загуляє. А ось всілякі домашні заготовки, сливянки або пиріг зі сливами — це завжди актуально, затребуване і дуже смачно. Сливи заготовляють різними способами. Варення, джеми, компоти, чорнослив. Сушка, засолювання, копчення, заморожування, маринування. А також всілякі соуси, приправи, заправки.
Сливи мариновані — прекрасний гарнір до будь-яких страв. Хоча, якщо подумати, швидше прекрасна різноманітність гарніру, добавка, що надає гарніру пікантність. На мій погляд, сливи мариновані, в першу чергу, чудова закуска, в прямому сенсі.
Маринування — поширений спосіб консервування продуктів. Суть його — дія кислоти, яка пригнічує розвиток мікроорганізмів, або із застосуванням цукру в складі заливки.
Зазвичай маринуванню піддають плоди, овочі, гриби, рибу, м’ясо. Але дуже часто маринують фрукти, в основному сливи, вишні, і т. д. Звичайно, по традиційності слива не зрівняється з маринованим огірком, але не варто все спрощувати. Як маринувати цибулю — зрозуміло, а от сливи, треба навчитися робити.
До речі, сливи зріють не цілий рік, так що варто маринувати їх, не відкладаючи.
Інгредієнти
- Сливи 10 кг
- Цукор 3 кг
- Винний оцет 0.5 л
- Лавровий лист 40 г
- Гвоздика 20 г
Як замаринувати сливи на зиму: рецепти пікантної заготовки
Такі сливи можуть бути смачною закускою або ж складовою салатів чи десертів.
Смачні мариновані сливи на зиму – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.
Для їх приготування найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи, своєю чергою, можуть бути складовою різних салатів, м’ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для приготування десертів та пирогів.
Мариновані сливи без стерилізації
- Сливи (сині) – 1,5 кг
- Сіль – 2 ч.л.
- Цукор – 170 г
- Оцет – 80 мл
- Лавровий лист – 4 шт.
- Гвоздика – 6 шт.
- Запашний перець – 6 шт.
- Перець горошком – 4 шт.
- Вода – 300 мл
Сливи вимити, обірвати “хвостики”. Кожну із них “наколоти” дерев’яною паличкою.
На дно стерилізованих баночку покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, пару лаврових листочків, і наповнити сливою “по плічка”.
Залити окропом, накрити прокип’яченими кришками, залишити на 15 хвилин.
Злити воду зі слив, додати у неї сіль, цукор та оцет. Закип’ятити.
Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
- Сливи – 3 кг
- Вода – 2 л
- Цукор – 750 г
- Оцет 9% – 200 мл
- Гвоздиковий перець (запашний перець) – 2 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Мелена кориця – 0,25 ч. л.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди, щоб вони краще промаринувалися в декількох місцях.
Банки попередньо простерилізувати на пару або в духовці. Розкладаємо в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння.
Додати до слив спеції й залити їх сиропом.
Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.