Сирий картопля користь і шкода для людей
Картопля: шкода чи користь для організму
Є такі, які стверджують, що будь-яка картопля шкідлива. Для інших – це улюблена їжа. Звичайно, це не суперфуд, але має вагомі аргументи на свою користь і у більшості “гріхів” звинувачувати її не варто.
Чи корисна картопля
Давайте розбиратися наскільки картопля корисна та чи можуть страви з неї нашкодити нашому здоров’ю та фігурі?
Коли ви не хочете набрати зайву вагу або худнете, що в інтернеті порадять прибрати з раціону в першу чергу? Солодощі, хлібобулочні вироби, картоплю, макарони, білий рис. З солодощами і здобою я погоджуся, але причому тут картопля або макарони твердих сортів?
Я хочу відразу стати на захист цього овоча і розповім чому.
Енергетична цінність 100 г вареного в шкірці картоплі без добавок 86 ккал. Білки – 2 г, вуглеводи – 17,1 г, жири – 0,1 г, харчові волокна – 2 г.
Порівняємо його хімічний склад з гречаною кашею, наприклад.
Енергетична цінність 100 г приготовленої гречаної каші без добавок 102 ккал. Білки – 3,6 г, вуглеводи – 17,1 г, жири – 2.2 г, харчові волокна – 1 г.
Всі знають, що більш корисно вживати складні вуглеводи. Хтось задумався, що відноситься до складних вуглеводів? Правильно: клітковина і крохмаль. Так чому ж при практично однаковому вмісті крохмалю в гречаній каші і картоплі прибирають картоплю? Кажуть: глікемічний індекс високий.
А чи знаєте, що існує ще поняття, як глікемічне навантаження (далі ГН)?
Вираховують його просто: ГН = (Глікемічний Індекс х Вуглеводи, г) : 100 г. У картоплі ГН – 11, в гречаної каші – 8,5 на 100 г продукту.
В дієтології прийнята наступна шкала рівнів ГН окремих порцій їжі: низьким рівнем вважається показник ГН (глікемічного навантаження) до 10, середнім – від 11 до 19, високим – понад 20. Добове ГН здорової людини не повинне перевищувати в сумі 100 одиниць. Все залежить від порції і способу приготування. Так що не така страшна ця картопля.
А коли вона стає небезпечною для фігури?
– в чіпси. По суті, це пресований крохмаль, просочений маслом, густо посолений і поперчений, часто з штучними ароматизаторами і смаковими добавками. Вітамінів немає, мінерали в такій формі, що краще не вживати. До того ж чіпси викликають спрагу і утримання рідини в організмі, що відразу позначається на вазі. Калорійність 100 г зашкалює: 500 – 550 ккал.
– в картоплю фрі. Вітамін С і мінерали в ньому зберігаються, але все одно це блюдо вкрай не рекомендується тим, хто піклується про здоровий шлунок і вагу. Калорійність – не менше 400 ккал на 100 г продукту. Смаження – найгірший для здоров’я спосіб приготування і не тільки картоплі. Оскільки при нагріванні вище 120 градусів з каптопляного крохмалю утворюється канцероген акриламід. І чим темніше колір рум’яної скоринки, тим більше вона шкідлива. Крім того смажена картопля джерело небезпечних трансжирів.
– в картопляне пюре з вершковим маслом, молоком і яйцем.
Усі такі страви з картоплі потрібно виключити зі свого харчування! Шкоди фігурі завдає, насправді, не картопля, сама по собі. А по-перше – неконтрольоване вживання жирів, жирних соусів, які зазвичай до неї кладуть. По-друге – кількість картоплі. Якщо так готувати – її можна з’їсти доволі багато.
Як правильно її готувати?
Картопля може бути корисним продуктом, якщо приготувати її правильно. Що це означає?
Варто варити картоплю в “мундирі”. Тому що велика частина корисних елементів міститься ближче до шкірки. Саме шкірка знижує руйнування більшості вітамінів при термічній обробці.
Що цікаво, що крохмаль картоплі не весь однаковий. Частина його це особливий тип, який називають резистентним (стійким). Такий крохмаль повністю не перетравлюється та не засвоюється організмом. Коли резистентний крохмаль досягає товстої кишки, то стає джерелом поживних речовин для корисних бактерій кишечнику. Ті страви, що його містять, менше сприяють розвитку ожиріння і цукрового діабету.
Вміст резистентного крохмалю в картоплі залежить від способу приготування. Менше його в вареній картоплі та пюре — до 3%. В запеченій картоплі резистентного крохмалю вдвічі більше – 6%. Ще один спосіб збільшити кількість резистентного крохмалю – потримати готову страву з картоплі на холоді 24 години. Під час охолодження в 1,5-3 рази збільшується частина крохмалю, який не перетравлюється. Завдяки цьому холодна картопля дає менше калорій. А значить, значного збільшення рівня цукру в крові не буде, що особливо важливо для діабетиків. Тому їм краще їсти картоплю холодною, а не
свіже приготовану. Наприклад, холодний картопляний салат без майонезу буде мати нижчу калорійність, ніж приготована гаряча картопля.
Крім того, картоплю можна використовувати при печії – високий вміст крохмалю і клітковини обволікає слизову і знижує кислотність. Саме тому картопляний сік вже давно вживають при гастритах, підвищеній кислотності, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки.
Коли кажуть, що картопля не несе користі, шкідлива для фігури, тому краще її не вживати – хибне твердження. Картопля – здорова їжа та має багато поживних речовин.
А обережність потрібна тільки при виборі способу приготування та з чим її подавати. Але це зовсім не означає, що можна їсти картоплю три рази на день, сім днів на тиждень. Я рекомендую вживати картоплю кілька разів на тиждень, по 100 -120 г в поєднанні з овочами. Що може бути смачніше печеної картоплі з квашеною капустою!
Якщо ви профі у своїй справі і хочете, щоб ваша колонка зʼявилася на нашому сайті – напишіть нам на скриньку [email protected]
Картопля: користь чи шкода для організму?
Картопля – один з найбільш вживаних та суперечливих продуктів в раціоні людини, навколо якого виникає чимало суперечок. Одні переконані, що споживання картоплі призводить до набору зайвої ваги, а також до зменшення пружності й тонусу шкіри, інші ж включають її в свою дієту. Отже, сьогодні розберемось користь чи шкоду приносить організму цей найпопулярніший продукт у світі.
КОРОТКИЙ ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ
Картопля була відкрита індіанськими племенами більш ніж 8 тисяч років тому. Індіанці не тільки включали її в свій щоденний раціон, але й поклонялися смачному овочу. Через сотні років бульби потрапили й на інші континенти, проте оцінити їх смакові якості люди не поспішали. Наприклад, француженки робили з квіток картоплі букети та прикрашали волосся, доповнюючи зачіски. А в Німеччині квітучі кущі овочу прикрашали клумби палаців, оскільки вважалися розкішшю. Тому в середні століття користь і шкода картоплі навіть не розглядалися, адже в їжу овоч практично не вживався.
Перші спроби популяризації картоплі в Росії належать Петру I, який привіз цю коренеплідну рослину зі своєї подорожі по Європі. Втім, властивості продукту змогли оцінити лише в 19 столітті – тоді картопля міцно і надовго ввійшла до раціону людини.
МІНУСИ ВЖИВАННЯ КАРТОПЛІ
- Високий вміст крохмалю в картоплі – це найбільший страх людей, які намагаються схуднути. Заради стрункої фігури багато хто взагалі викреслює цей продукт зі свого раціону. Втім, дієтологами було доведено, що якщо картоплю правильно готувати та їсти її невеличкими порціями кілька разів на тиждень, то ніякої шкоди вона не заподіє. Найбезпечнішою для стрункості фігури виявилась картопля приготовлена “в мундирі” або запечена в духовці. А ось від смаженої картоплі, чіпсів і картоплі фрі краще відмовитися.
- Ще однією небезпекою, яку таїть в собі картопля, є соланін, який у високій концентрації міститься в шкірці та починає активно вироблятися при тривалому перебуванні плодів під сонячними променями. Підвищений вміст соланіну має руйнівний вплив на нервову систему людини. При неправильному зберіганні картопля набуває зеленуватого відтінку і починає проростати. Такі бульби категорично не можна їсти. Краще споживати молоду картоплю, оскільки вона містить максимальну кількість вітамінів і мінералів, а ризик виділення соланіну мінімальний. Взимку і навесні потрібно ретельно видаляти товсту шкірку, а самі коренеплоди зберігати виключно в темному і прохолодному місці.
- Ще одним мінусом вживання картоплі вважається її високий глікемічний індекс. Такі продукти швидко віддають свою енергію організму, в наслідок порушується обмін речовин в організмі, що негативно позначається на загальному рівні цукру в крові. В результаті – постійне відчуття голоду, порушення метаболізму і накопичення жиру в проблемних зонах.
ПЛЮСИ ВЖИВАННЯ КАРТОПЛІ
- Існує міф про те, що картопля – це порожні калорії, які не приносять ніякої користі організму, але це не так. По-перше, в складі цього продукту міститься цілий калейдоскоп вітамінів і корисних макро і мікроелементів:
Макро елементи:
Мікро елементи:
Вітамін A – 3 мкг
Вітамін B1 – 0,12 мг
Вітамін B2 – 0,06 мг
Вітамін B5 – 0,32 мг
Вітамін B6 – 0,34 мг
Вітамін B9 – 8,4 мкг
Вітамін С – 20,12 мг
Вітамін E – 0,12 мг
Вітамін H – 0,13 мкг
Вітамін PP – 1,4 мг
Калій – 567,65 мг
Кальцій – 10,03 мг
Магній – 23,4 мг
Натрій – 5,21 мг
Сірка – 31,87 мг
Фосфор – 56,76 мг
Хлор – 59,01 мг
Алюміній – 859,5 мкг
Бор – 115,22 мкг
Ванадій – 148,12 мкг
Залізо – 0,91 мг
Йод – 5,02 мкг
Кобальт – 5,32 мкг
Літій – 77,05 мкг
Марганець – 0,174 мг
Мідь – 140,1 мкг
Молібден – 8,11 мкг
Нікель – 5,23 мкг
Рубідій – 503 мкг
Селен – 0,33 мкг
Фтор – 30,04 мкг
Хром – 10,01 мкг
Цинк – 0,35 мг
- По-друге, картопля містить значно більше білка і клітковини, ніж жирів, яких всі так остерігаються. Більшість корисних речовин знаходиться в шкірці, а не в м’якоті. Ось чому дієтологи рекомендують варити картоплю саме “в мундирі” або запікати її в духовці та вживати в їжу разом зі шкіркою. Правда, в даному випадку мова йде про еко-продукти, магазинну картоплю все-таки варто очищати, тому що невідомо, чим вона була оброблена.
- Завдяки високому вмісту калію, картопля – продукт номер один в раціоні людей з хворим серцем і гіпертонією. Крім того, він виявляє легку сечогінну дію, тому показаний людям з захворюваннями нирок. Добре відомі й антибактеріальні властивості картоплі: невипадково під час застуди наші мами та бабусі відварювали картоплю, щоб ми подихали паром від бульб, сидячи над каструлею під рушником. Від таких інгаляцій дихальні шляхи не тільки прогріваються, але й очищаються від мікробів.
- Не менш корисним є сік сирої картоплі: його використовують як протизапальний і загоюючий розчин, для боротьби з гастритом, виразками шлунку та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Однак, найпопулярнішим способом використання картопляного соку – в боротьбі з ранковими мішками під очима. Для цього досить натерти сиру картоплю на тертці та, загорнувши в серветку, покласти компрес на очі приблизно на 15 хвилин. Від набряків не залишиться й сліду.
В підсумку, дієтологи сходяться в одному: картопля – єдиний продукт, тривале вживання якого не принесе істотної шкоди людині. Річ в тому, що в його складі достатньо корисних компонентів для нормальної життєдіяльності організму, тому навіть картопляну монодієту з упевненістю можна назвати безпечною.
ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБИРАТИ КАРТОПЛЮ
- Вибирайте молоді плоди з тонкою шкіркою – вони містять менше крохмалю.
- Не купуйте і з упевненістю викидайте позеленілі та пророслі бульби – це значить, що почався процес виділення шкідливого для організму соланіну.
- Перед покупкою уважно огляньте кожен плід – він повинен бути без виразок, наростів і шорсткостей.
- Найкориснішими вважаються жовті та червоні сорти картоплі. Жовті сорти овочу добре розварюється, солодкуваті на смак і багаті на каротин, який корисний для зору. Червоні, навпаки, розварюються повільніше, що є ознакою низького вмісту крохмалю і клітковини.
ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ КАРТОПЛЮ
- Термін зберігання картоплі залежить від його сорту і якості. Вибирайте зрілі плоди з міцною шкіркою, які зазвичай збираються в вересні. Зіпсована, пошкоджена чи хвора картопля не зможе довго зберігатися.
- Важливо правильно підготувати бульби до зберігання. Для цього добре обсушіть плоди (але не під сонцем) і очистіть їх від ґрунту. Картоплю не слід мити – це значно скоротить термін зберігання.
- Перед тим як ви покладете картоплю на зберігання не забудьте ще раз її перебрати та вилучити зіпсовані та хворі бульби.
- Щасливі власники дачних льохів зазвичай зберігають картоплю в ящиках з піском, так продукт не проростає і не замерзає навіть у люті морози. Картоплю рекомендується зберігати в ящиках, але можна і насипом, але висотою не більше 1 метра. За оптимальних умов (температура від +2°C до +4°C, вологість – 85%) термін зберігання збільшується до 9 місяців.
- Жителі багатоповерхівок можуть зберігати плоди в сухому та прохолодному місці (наприклад, в коморі чи в закритому ящику на заскленому балконі). У таких умовах картоплю можна зберегти до 3 місяців.
- Картопля може зберігатися в звичайному холодильнику, але не довго через підвищену вологість. Крім того, бульби можуть займати досить багато місця, що може викликати незручності.
- При зберіганні дуже важливо своєчасно виявляти хворі бульби – необхідне спостереження. Їх потрібно видаляти, іна
кше хвороба легко перейде на інші здорові бульби.
ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ КАРТОПЛЮ
Найбільш корисною вважається картопля приготовлена “в мундирі” або запечена в духовці. За такої термообробки максимально зберігаються корисні властивості, а частка калію, який є корисним для серця, збільшується вдвічі. Молоду картоплю, яка була вирощена в еко-умовах, рекомендується вживати зі шкіркою, оскільки саме в ній сконцентровано найбільше вітамінів і корисних мінералів.
Щоб картопля краще засвоювалась організмом, а отримані калорії розподіляться правильно, додавайте до картопляних страв м’ясо, рибу, морепродукти, овочі та зелень.
Що відбувається з тілом, якщо ви п’єте каву щодня?
Якщо ваш ранок починається з чашки кави, без якої ви не можете прокинутися, то пора задуматися, як же впливає на ваш орг.
Краса без жертв: як все встигати та добре виглядати?
Здати річний звіт, пробігти марафон, провести час з сім’єю. При цьому виглядати й відчувати себе так, немов ви провели д.