Температура сушіння шипшини

Як правильно сушити шипшину в домашніх умовах?

Дорогі читачі, якщо ви любите ароматні та корисні напої, тоді та стаття саме для вас. Одним з найкорисніших ягід є шипшина, диво-рослина, цілюща дика троянда. Протягом багатьох років напій з шипшини використовується для зміцнення імунітету та підтримки організму в тонусі. Шипшина містить у собі багато різних вітамінів, які позитивно впливають на наше здоров’я. Однак для того, щоб максимально зберегти корисні речовини шипшини, важливо знати, коли її збирати, як правильно сушити шипшину в домашніх умовах та надалі правильно зберігати.

Існує кілька доволі простих способів, як швидко та якісно вдома засушити шипшину, щоб в ній збереглися всі корисні якості. Наприклад, на відкритому повітрі (час сушіння займе від 2 до 4 тижнів), в духовці (час сушіння – від 7 до 8 годин).

А можна, в електросушарці, що дуже зручно, тому саме такий спосіб я обрала.

Щоб засушити шипшину в електросушарці рекомендується її попередньо не промивати. Ягоди шипшини висипаємо на решітки пристрою в один шар, бажано, щоб вони не стикалися. Я спочатку виклала шипшину на одну решітку, але виявилося, що вона лежить дуже щільно, тому я розклала її на дві решітки.

Встановлюємо температуру 60°. Якщо ви хочете прискорити процес сушіння температуру можна збільшити до 65-70° С, але варто врахувати те, що втрата корисних речовин буде більшою.

Температура сушіння.

Сушка шипшини в електросушарці не викликає ніяких складнощів, включили її, виставили потрібну температуру та все! Але треба знати, що занадто низькі показники температури можуть нашкодити оболонці шипшини. Мало того, при такому температурному режимі процес сушіння займе набагато більше часу.

Увага! При сушінні шипшини в електросушарці ягоди на нижньому піддоні будуть готові раніше, ніж на верхньому рівні, саме тому необхідно в процесі сушіння міняти піддони місцями.

Правильно висушена шипшина не змінює колір, а лише «зморщується». Вона легко ламається в руках, але не повинна кришитися, оскільки це свідчить про те, що вона пересушена та містить менше поживних речовин.

Коли краще збирати шипшину?

Багато господинь питають «В який час краще збирати шипшину для сушки?». Виявляється, різний ступінь зрілості ягід володіє неоднаковим лікувальним ефектом. Ягоди шипшини під час дозрівання набувають яскраві відтінки червоного та стають м’якими при натисканні. Такі плоди для сушіння не підходять. Краще збирати ще недостиглі ягоди, які мають тверду поверхню з глянсовою чи матовою шкіркою.

Важливо! Щоб під час збирання шипшини не подряпати руки, візьміть з собою ткані рукавички.

Зберігати сушену шипшину можна у скляних банках або тканинних мішечках у сухому темному місці.

Використовувати ягідки шипшини в компоти, настої чи чаї можна вже на 3-4 день після сушки.

Як правильно заварити шипшину можна дізнатися, якщо перейти по посиланню.

Напій виходить неймовірно смачним та корисним!

А це для гарного настрою! Зараз саме той час, щоб назбирати та насушити шипшину, тому не зволікайте! Адже шипшина покращує імунітет, посилює опірність організму до інфекцій, при простудних та вірусних захворюваннях та пневмонії. Вона здатна відновлювати захисні механізми організму. А який смачний напій з шипшини! Особисто я заготовила на зиму шипшину та зробила багато світлин, одну з який публікую!

Коментарі

Опубліковано 07 листопада 2022 – 20:37 користувачем Вікуся

Як правильно сушити плоди шипшини у електросушарці, електричної та газовій духовці, на свіжому повітрі на зиму в домашніх умовах? Коли збирають шипшина для сушіння, в якому місяці? Скільки можна зберігати сушений шипшина?

У статті розповідається про час збору і способах сушіння шипшини.

Шипшину – рослина, що виростає в Помірному кліматичному поясі повсюдно. Відноситься до сімейства Рожевих, воно цвіте красивими квітами. Пізніше з цих квітів з’являються ягоди, що володіють масою корисних для людей властивостей. Їх збирають, щоб у свіжому або засушеному вигляді використовувати в кулінарії і медицині. Про те, коли збирати шипшину, як його правильно заготовляти, щоб довше зберігався, і піде мова в статті.

Коли можна збирати шипшину для сушіння, в якому місяці?

У ботаніці налічують до 400 видів шипшини. Кожен з них має свої особливості, до яких відноситься і час дозрівання плодів. Тому точно сказати, коли збирати плоди рослини на заготівлю, не можна.

  • вид рослини
  • кліматичні умови регіону його зростання
  • погодні умови з весни по осінь конкретного року
  • стан ягід (вони повинні бути червоними або оранжевими, але все ще міцними, пружними, не зворушеним гниллю або хворобами)

Зазвичай, зрілими, максимально концентрує в собі корисні речовини ягоди шипшини стають з кінця літа до середини осені, конкретніше, з серпня по жовтень. Цьому заняттю слід присвятити теплий, сухий, безвітряний день.

Потрібно встигнути заготовити шипшина до настання перших морозів – підмерзлі ягоди втрачають левову частку своєї користі.

ВАЖЛИВО: Якщо ви вірите в прикмети, зберіть шипшина на засушку 1 жовтня, в день Орисі Шиповницкой.

До речі, важливо вибрати не тільки правильний час збору плодів шипшини, але і правильне місце. Воно обов’язково повинно бути екологічно чистим. В ягодах, зібраних поблизу промислових підприємств, близько залізних і автомобільних доріг, у великих містах, на забруднених ділянках, шкідливих речовин може бути більше, ніж корисних.

ВАЖЛИВО: У лікарських цілях також заготовляють листя, квіти, коріння шипшини. Сировину збирають у різні пори року.

Про користь різних частин рослини шипшина ви можете прочитати в статті «Плоди шипшини, квіти, коріння і листя: корисні і лікувальні властивості, протипоказання для чоловіків і жінок. Шипшина згущує або розріджує кров, сечогінний чи ні, послаблює або кріпить?».

ВІДЕО: Коли потрібно збирати шипшину?

Чи потрібно мити шипшина перед сушінням?

Якщо ви збираєте шипшина на своїй ділянці, впевнені в його екологічній чистоті, мити плоди перед сушінням вам не потрібно. Досить перебрати їх, видалити сміття і засохлі листочки, при цьому ніжку і чашолистки не чіпати.

Якщо ж ви сумніваєтеся, перед сушінням сполосніть ягоди в прохолодній проточній воді.

При якій температурі і скільки сушити ягоди шипшини в електричній і газовій духовці?

Найбільш простий і доступний спосіб сушіння шипшини – в духовці газової або електричної.

  1. Ягоди, які ви вибрали для сушіння, викладіть на деко в один шар, не надто щільно.
  2. Помістіть деко з шипшиною в духову шафу.
  3. Температура в духовці повинна бути мінімальною, від 40 до 60 градусів Цельсія.
  4. Щоб під час сушіння до ягід шипшини був доступ повітря, дверцята духовки щільно не закривайте.
  5. Сушіть шипшина таким способом 10-12 годин.
  6. Не забувайте перемішувати ягоди кожні 2 години.

Як і скільки сушити ягоди, плоди шипшини у електросушарці?

Якщо ви – дачник або огородник, електрична сушарка для ягід і фруктів вам просто необхідна! Її дуже зручно використовувати для заготівлі плодів шипшини.

  1. Розкладіть шипшина в піддони сушарки одним шаром.
  2. Встановіть температуру на 65 градусів Цельсія.
  3. Сушіть шипшина 12-14 годин.
  4. Не лінуйтеся кожні дві години міняти піддони місцями, щоб ягоди просушилися рівномірно.

Як правильно сушити ягоди, плоди шипшини на свіжому повітрі?

Природний спосіб висушування шипшини, коли плоди рослини висихають природним чином на свіжому повітрі, не самий легкий і правильний. По-перше, за часом він може затягнутися на цілий місяць. По-друге, під час сушіння частина плодів може зіпсуватися, а ті, що залишаться, втратять частину корисних властивостей. Але якщо ви все-таки вирішили вибрати саме це спосіб, поступите таким чином:

  • розкладіть шипшина одним шаром в лотки або піддони
  • накрийте лотки або піддони папером або тонкої натуральною тканиною
  • залиште шипшина сохнути в безветренном місці, схованим від прямих сонячних променів
  • періодично перемішуйте ягоди
  • сушіть їх 2-4 тижні

Можна сушити шипшина на сонці?

На відкритому сонці шипшина не сушать. Подібний спосіб призводить до руйнування аскорбінової кислоти.

Скільки можна зберігати сушений шипшина?

Сушений шипшина зберігають у скляному посуді. За умови правильної технології сушіння вони придатні до вживання протягом 3 років.

Сушений шипшина: ягоди висохли, але зберегли колір.